Egyre kevesebb informatikusra van igény

Hradek Viktória, BluebirdA mesterséges intelligencia (MI) már érzékelhetően jelentős hatással van az it-munkaerőpiacra is. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az it-szakemberek foglalkoztatása iránt.

Az amerikai Challenger, Gray & Christmas jelentése szerint tavaly májusban több mint nyolcvanezer egyesült államokbeli munkavállalót bocsátottak el, ami húsz százalékos növekedés az azt megelőző hónaphoz képest, és csaknem négyszerese a 2022-es év azonos hónapjában mért szintnek. A megszorítások közül 3900-ért, vagyis az összes megszűnt munkahely nagyjából öt százalékáért a mesterséges intelligencia volt a felelős, így a munkaadók szerint 2023 májusában az MI a hetedik legnagyobb mértékben járult hozzá a foglalkoztatás elvesztéséhez.

A Transparency Market Research tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia globális piaca a becslések szerint 36,1 százalékos növekedést fog eredményezni 2016 és 2024 között, ami 2024 végére a 2015-ös 126,14 milliárd dollárhoz képest 3061,35 milliárd dollárra nő majd. Az MI tehát, nem meglepő módon, sok munkakörben nyer egyre nagyobb teret, de mi a helyzet az it-munkaerőpiacot illetően? Míg a tavalyi és az azt megelőző években it-munkaerő után kutattak a cégek, mostanra a helyzet megváltozni látszik, némileg csökken a kereslet az informatikai szakemberek iránt, a munkaadók elbocsátáshoz is folyamodnak.

Vannak olyan it-szakmák, amelyek továbbra is keresettek

Az MI okozta átalakulások ellenére változatlanul a klasszikus szoftverfejlesztői munkakörben keresik továbbra is a legtöbb szakembert (.NET, frontend technológiák, Java), ezen kívül elemzői, tanácsadói területekre, DevOps pozíciókba, tesztelési területekre, valamint üzemeltetésre van igény. A 2022-es évhez képest jelentős arányváltozás a felsorolt it-szerepkörök esetében nem érzékelhető. Az MI elterjedésével kapcsolatban megjelentek már a kifejezetten MI betanításával kapcsolatos it-szakemberigények is, illetve a kiberbiztonsági szakemberek iránt is egyre nagyobb az igény. Ennek ellenére negatív tendencia is látható a piacon.

“A Bluebird ügyfélkörében (hazai és nemzetközi) tapasztaltak alapján az új it-erőforrással kapcsolatos igények 2023-ban éves szinten 15-20 százalékkal csökkenő tendenciát mutattak. A tendencia a 2024-es év első hónapjában is folytatódott. Az egyeztetések alapján az informatikai cégek elsősorban a meglévő állomány megtartására törekedtek, optimalizálták a működésüket, ugyanakkor kismértékű, költségmegtakarítási célú elbocsátások is előfordultak. A bővítés egyértelműen kevésbé volt cél, mint 2022-ben. A nem állandó it-erőforrások iránti igény ezzel ellentétesen változott, 2023 végén valamivel többen döntöttek a rövidebb távú, elsősorban egy adott projektre szóló it-szakember állomány bővítés mellett a belső állomány költségeinek szinten tartása vagy csökkentése miatt. A növekedés mértéke tíz százalék alatti. A Bluebird meglátása szerint a cégek jelentős részénél a bérkeretek nem vagy minimális mértékben emelkedtek, a vállalt bérkorrekció mértéke a legtöbb esetben egy számjegyű vagy nem történt bérkorrekció. Az állást váltó szakemberek bérigényei is stabilizálódni kezdenek, az elmúlt évek állandó növekedése érezhetően belassult” – mondja Hradek Viktória, a Bluebird CEO-ja.

A trend: néhány terület kivételével csökkenő munkaerő-kereslet

A 2024-es it-munkaerőpiaci trendek azt mutatják, hogy az MI és gépi tanulás úttörő lesz az informatikai piacon, a vállalatok különböző iparágakban tervezik az MI megoldások alkalmazását a hatékonyság növelése és (akár humánerőforrás) a költségek csökkentése érdekében. Hradek hozzátette, hogy különösen értékesek lesznek az MI-architektúrával, valamint prompt engineeringgel foglalkozó szakemberek. Továbbá az MI fejlődésével együtt a kiberbiztonság is egyre fontosabbá válik. Az online csalások és az adathalászat automatizált formái, valamint a távmunka és felhőalapú technológiák terjedése miatt a kiberbiztonsági szakértők, mint például a kiberbiztonsági mérnökök és elemzők iránti kereslet folyamatos növekedése várható.

A fintech, vagyis a pénzügyi technológia olyan technológiai megoldásokat és vállalkozásokat takar, amelyek a pénzügyi szolgáltatások terén működnek. A technológia alkalmazása révén új lehetőségek és innovatív megoldások jelennek meg a pénzügyi piacokon és szolgáltatásokban. A piaci előrejelzések szerint a piac mérete tovább növekszik, a szektorban a data engineer, full stack fejlesztő iránti kereslet növekedhet. A Boston Consulting Group legfrissebb statisztikái azt mutatják, hogy a fintech várhatóan 1,5 billió dolláros iparággá válik 2030-ra. A cloud computing is feltörekvőben van, a vállalatok jelentős mértékben támaszkodnak a felhőalapú infrastruktúrákra és szolgáltatásokra. Ennek eredményeként növekszik a kereslet a felhőszolgáltatások területén dolgozó szakemberek, például a felhőarchitektusok, a felhőfejlesztők és a felhőbiztonsági szakemberek iránt.

Az általánosságban csökkenő tendenciát mutató it-szektort ellensúlyozhatják tehát az MI és a gépi tanulás, a kiberbiztonság, valamint a fintech területek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Kyndryl szerint kreatív a generatív MI

sze márc 20 , 2024
ShareTweetPinShareA mesterséges intelligencia-technológia (MI) legújabb vívmányai közé tartozik a generatív MI, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni. A Kyndryl szakértői szerint a generatív MI a közeljövőben meghatározó szerepet fog betölteni […]
Kyndryl

És még ez is...