Árverésen értékesítik Paul Allen Microsoft-társalapító mesés műgyűjteményét

Bill Gates és Paul AllenNovemberben a Christie’s árverésén lehet majd licitálni Paul Allen, a Microsoft néhai társalapítójának mesés műgyűjteményére, amely értékét mintegy egymilliárd dollárra (413 milliárd forintra) becsülik.

A Christie’s közleménye szerint a bevételt Allen végrendelete szerint jótékony célra fordítják – írta meg a BBC News. A műgyűjtemény kalapács alá kerülő tételei között Botticelli, Renoir, David Hockney és Roy Lichtenstein alkotásai is szerepelnek. Paul Cézanne La Montagne Sainte-Victoire című tájképére is lehet majd licitálni, amelyet előzetesen több mint százmillió dollárra (41 milliárd forintra) becsültek. Az aukción 150 műalkotást árvereznek el. Allen, aki 1975-ben gyermekkori barátjával, Bill Gatesszel alapította a Microsoftot, 65 éves korában, 2018-ban hunyt el.

Guillaume Cerutti, a Christie’s igazgatója úgy fogalmazott: “Paul Allen inspiráló személyisége, a remekművek és sokszínűségük, valamint a teljes bevétel emberbaráti célokra fordítása egyedülálló kombinációt alkot, amely a Paul G Allen-gyűjtemény eladását példátlan méretű eseménnyé teszi”. Jody Allen, Paull Allen testvére, a hagyaték végrehajtója elmondta, hogy fivére gyűjteménye szerteágazó érdeklődését tükrözi. Egy időre Bill Gatesszel való viszonya is elhidegült, de később javult a kapcsolatuk. 2000-ig maradt a vállalat vezető testületében.

Allen 1983-ban hagyta ott a Microsoftot, miután Hodgkin limfómát, a rák egy ritka fajtáját diagnosztizálták nála. Daganatos betegségét sikeresen kezelték, és testvérével, Jodyval saját céget alapított üzleti ügyei és jótékonysági tevékenysége menedzselésére. 2010-ben ígéretet tett rá, hogy halála után vagyonának nagyobb részét jótékony célra fordítják. Akkoriban a Forbes magazin a világ 37. leggazdagabb embereként tartotta számon, és 13,5 milliárd dollárra becsülték a vagyonát. 2018-ban a rákbetegség szövődményei miatt hunyt el.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nemzeti laboratórium jött létre idegrendszeri betegségek gyógyításának módszertani javítására

szo aug 27 , 2022
Az idegrendszer fejlődési és a felnőttkori zavarait vizsgálják a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és hat partnere által életre hívott Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) keretein belül. Azt írták, hogy az Európai Unió és a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a […]
agy