Már a krónikus sebek ellátását is segíti a mesterséges intelligencia

A krónikus sebek ellátását segítő, mobiltelefonos applikáción keresztül használható mesterséges intelligencia prototípusát készítették el a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. kutatói. “A sebkezelés komoly feladatot, megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek nemcsak a kórházi ellátás alatt, hanem később, a beteg otthonában végzett folyamatos átkötözések során is, amely a gyakran több hónapig, néha évekig tartó gyógyulási folyamat része. A most létrehozott mesterséges intelligencia az orvosok szaktudását bocsátja az ápolószemélyzet közvetlen rendelkezésére a mobiltelefonos applikáció segítségével, a seb állapotának változása szerint mindig a gyógyulást legjobban elősegítő kötszertípusra javaslatot téve” – közölte Farkas Péter, a Magyar Sebkezelő Társaság elnökségi tagját, az Országos Mozgásszervi Intézet – OORI Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának vezetőjét.

Magyarországon körülbelül kétszázezer ember szorul folyamatos kezelésre, átlagosan kétnaponkénti kötözésre. Ha a seb állapota változik, a kötszer típusát érdemes váltani. Ebben a döntésben segít az a mobil applikációval egybeépített mesterséges intelligencia. A közlemény szerint a klinikai próbák után, a tervek szerint a jövő év során lesz elérhető a termék az ápoló szakszemélyzet számára. “A kutatáshoz szükséges, 5500 páciensről készült 220 ezer kép összegyűjtésében országos összefogással mintegy hetven intézmény vett részt, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével a négy orvosegyetem, az OORI mint országos intézmény, egy tucat kórház és több mint ötven ápolási szolgálat, illetve magánpraxist folytató sebkezelő centrum is” – mondta Szoldán Péter, a MedInnoScan ügyvezetőjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az EU tiltakozik: Oroszország tartsa féken a hackereit!

szo szept 25 , 2021
Nyilatkozatban tiltakozott az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a több uniós tagállamban észlelt, a Ghostwriter nevet viselő személyhez vagy csoporthoz, valamint az orosz államhoz kötött rosszindulatú kibertevékenységek ellen. Josep Borrell elfogadhatatlannak nevezte ezeket a kibertámadásokat, amelyek az unió integritását, biztonságát és demokratikus értékeit fenyegetik. A támadások parlamenti képviselőket, kormányzati […]
Josep Borrell

Friss, ropogós