Új határidőket szabott az MNB

Magyar Nemzeti BankA három éve hibamentesen és biztonságosan működő Azonnali Fizetési Rendszer új szolgáltatásainak bevezetésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új határidőt adott.

A jegybank közlemény szerint három év hibamentes működés alapján döntött úgy az MNB, hogy érdemes továbbfejleszteni a rendszert.  Az MNB – a központi rendszer és a pénzforgalmi szolgáltatók készültségi fokának figyelembevételével – úgy döntött, hogy a fizetési kérelem kötelező fogadásának új határideje 2024. április elseje, az egységes adatbeviteli megoldások kötelező beolvasásáé (QR kódos, NFC-s, deeplinkes fizetés) pedig 2024. szeptember elseje. A döntéssel az MNB elegendő időt kíván biztosítani a szektornak a szükséges fejlesztések magas minőségű végrehajtása mellett a teljeskörű tesztelésre is a hibamentes indulás érdekében. Az új határidők lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatások bevezetéséig a bankszektor maradéktalanul megfeleljen a biztonsággal kapcsolatos MNB elvárásoknak.

A jegybank szerint a magyar azonnali fizetés bevezetése nemzetközi összehasonlításban is sikeresnek tekinthető. A rendszer 2020. márciusi indulása óta több mint 640 millió átutalás teljesült kevesebb mint öt másodperc alatt, az ügyfelek a tranzakciók 43 százalékát már a normál banki üzemidőn kívül, azaz este vagy hétvégén indítják, kihasználva az új technológia előnyeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Logiscool: MI-t az általános iskolásoknak

hét dec 25 , 2023
ShareTweetPinShareA Logiscool hálózat bejelentette tananyagának jelentős bővítését: a mesterséges intelligencia (MI) oktatásának még szélesebb körű integrálását. Mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább életünk szerves részévé válik, a Logiscool szerint a gyerekeknek már egészen fiatal koruktól kezdve érdemes megismerkedniük az MI használatával. Éppen ezért tananyaguk egyre gyorsabban bővül MI alapismeretekkel, koncepciókkal […]
Logiscool

És még ez is...