Elérkezett a digitális faktoring kora

flexibill.huA likviditási nehézségekkel küzdő vállalkozások egyre többször veszik igénybe hazánkban is a faktoring finanszírozást, hiszen ez a bankhitelekkel szemben számtalan előnnyel rendelkezik. 

De a faktorálás jó megoldás lehet azoknak a cégeknek is, amelyek a növekedés érdekében többletforrásokat igényelnek, vagy induló vállalkozásként, nem hitelképes cégként nem jutnak banki kölcsönhöz. Egyfajta előfinanszírozásként fogható fel, ugyanis az ügylet során a faktor egy később esedékes vevőkövetelést finanszíroz meg. 

Mi is az a faktoring?

A faktorálás pénzügyi szolgáltatás, a forgóeszköz finanszírozásának egyik típusa, amely még aktív, halasztott fizetésű számlakövetelések adásvételét jelenti. A pénzintézetek mellett az MNB engedélyével egyéb pénzügyi szolgáltatóknál is igénybe vehető, így a FlexiBill csapata fintech forradalmárként, több mint 15 év tapasztalattal áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy egy új, innovatív rendszer segítségével időt és pénzt spóroljon cégednek.

A faktorálás szinte minden vállalkozás számára elérhető, legyen az akár egy induló, pénzügyi eredményeket még felmutatni nem tudó vállalkozás. Rugalmas és gyors, külső forrásból történő finanszírozást jelent főként olyan esetekben, amikor a hosszú, 30, 60, 90 napos fizetési határidők likviditási gondokat okoznak a vállalkozásnak. 

A számlakövetelések eladásával az eladó jóval a fizetési határidő lejárta előtt, a számla faktoráltatását követően akár 24 órán belül pénzhez juthat. A faktorcég a számla bruttó értékének 80-90%-át finanszírozza meg azonnal, a maradék 10-20% faktoring díjjal csökkentett összegét pedig a kifizetés teljesítésekor utalja.

Típusok

Klasszikusan a visszterhes vagy nem valódi faktoring a még le nem járt, vagyis aktív vevőkövetelések adásvételét jelenti. A faktorcég a finanszírozáson túl adminisztrál, nyilvántartást vezet, és egyes, szerződésben rögzített esetekben a követelések behajtását is végzi, a nemfizetés kockázatát azonban nem vállalja be. 

A visszteher nélküli faktoring esetében a faktor az úgynevezett del credere rizikót, a vevő nemfizetési kockázatát magasabb faktoring díj ellenében átvállalja, vagyis felel az adós (a vevő) fizetőképességéért.

Nyílt faktoring esetén az eladó a vevő tudomására hozza a faktorálás tényét, csendes faktoring esetében azonban nem kommunikálja. A bulk faktorálás nagyszámú számlakövetelés eladását jelenti. Nemzetközi faktoring esetében export-, illetve importfaktoringról beszélhetünk a faktorcég, az eladó és a vevő székhelye alapján.

Digitális faktoring, a fintech megoldás

A digitális faktorálás annyiban tér el a hagyományostól, hogy ebben az esetben a teljes folyamat 100%-ban online zajlik, ezáltal gyors és kényelmes, vagyis a regisztráció a cégminősítés, szerződéskötés, a számla faktoráltatása nem igényel személyes jelenlétet, ezáltal rendkívül egyszerű és gyors. 

További nagy előnye, hogy a számla ellenértékének 90%-ához már akár aznap is hozzájuthatsz, digitálisan, egy gombnyomással, és rugalmasan arra költheted, amire akarod.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egy újabb oligarcha mond le a médiabirodalmáról az állam javára

ked júl 12 , 2022
ShareTweetPinShareRinat Ahmetov üzletember, Ukrajna leggazdagabb embere bejelentette, hogy lemond egész médiabirodalmáról az ukrán állam javára. Az erről szóló közleményt az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Ahmetov vállalata, a System Capital Management (SCM) honlapján hozta nyilvánosságra. Ebben közölte, hogy még a héten kivonja az SCM befektetési társaságot a médiapiacról. A vállalat médiaholdingja, […]
Rinat Ahmetov

És még ez is...