Vélemény: CERN@Wigner

Előre szeretném leszögezni, nagyon örülök annak a sikernek, hogy Magyarország el tud nyerni egy jelentős informatikai projektet. Annak már kevésbé örülök, hogy ennek kapcsán megint verjük a mellünket, hogy a magyar géniusz előtt ismét elalélt a világ, miközben erre nagyon nincs okunk.

Németh Lászlóné elmondta, nem véletlen, hogy az egyedülálló csúcstechnológiát képviselő beruházás Magyarországon valósul meg, hiszen a magyarok híresek szellemi képességeikről, a kutatási eredményeikről és arról, hogy jól tudnak együttműködni másokkal” – olvasható az MTI hírében (lásd lejjebb).

Persze, hogy „nem véletlen, hogy a csúcstechnológiát képviselő beruházás Magyarországon valósul meg”: feltehetően mi kínáltuk a legnagyobb állami támogatást, mi kínáltuk azt, hogy nem a világ legeldugottabb helyén, hanem egy fővárosban építünk fel egy böhöm nagy kockát. Hova épít ehhez hasonló központot a Facebook? A tundrára, mert ott ingyen van hideg levegő, és olcsó a villamos energia. Hogy miért nem ugyanoda épül a CERN adatközpontja? Nem tudom.

„A magyarok híresek a szellemi képességeikről”. De jó lenne, ha így lenne! Sokkal inkább Puskás Ferenc az, akire emlékeznek velünk kapcsolatban, és hát valljuk be, legalább így magunk között, hogy minden tiszteletünk dacára, azért őt nem a szellemi teljesítményéért szeretjük mind a mai napig. Persze, lehetne sorolni azokat, akikről valamikor, régen nagy tisztelettel beszélt a világ. De, hol vannak ők már?
„Jól tudnak együttműködni másokkal.” A Nemzeti Együttműködés Rendszerének két éve után ezt el is várjuk, csak már egymással, így országon belül is menne már az együttműködés!

„Az épület és a gépészet 8,5 milliárd forintba kerül, míg például a számítógépekre és egyéb berendezésekre több mint 40 milliárd forintot költenek. A magyar állam 8,5 milliárd forinttal járul hozzá a projekt megvalósításához” – írja az MTI.

Magyarul a magyar állam felépíti a központ épületét, üvegkábeleket fektet le 8,5 milliárd forintért (halkan jegyzem meg, hogy a Magyar Telekom hasonló funkciójú, ám a csillebérci épület makettjét nézve jó kétszer akkora adatközpontja, a Dataplex tokkal-vonóval kijött 4,5 milliárdból), aminek eredményeképp nagyjából húsz mérnöknek lett munkahelye (ennyien dolgoznak a Dataplexben összesen, egy két futballpályányi területű épületben). A berendezésekre szánt 40 milliárdhoz – bár szép summa, és jól mutat a közleményben -, semmi közünk nem lesz, azt nem Magyarországon költik el, mert az ide szánt csúcstechnológiát sajnos máshol gyártják.

Egy mentség van, legalább a tudomány érdekében költjük el ezt a rengeteg pénzt.

Girnt József

2012. május 06, 11:37:01


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az SAP-é a globális ERP piac negyede

vas máj 6 , 2012
ShareTweetPinShareAz SAP AG bejelentette, hogy a Gartner piacelemzése alapján a szoftvercég vezeti a vállalatirányítási rendszerek (ERP) világpiacát 25,5 százalékos részaránnyal. A társasága licence bevételekben is megőrizte elsőbbséget, ezen a téren tavaly 13 százalékos növekedést értek el. „Ügyfeleinket folyamatosan támogatjuk üzleti stratégiájuk megvalósításában, ez eredményezte, hogy a piaci átlagot meghaladóan teljesítettünk” […]
ZX-81

És még ez is...