Előre menekülhet a Microsoft: felmondtak az állami beszállítók többségének

Az amerikai Microsoft korrupciógyanús ügyeket vizsgáltatott ki a magyar leányvállalatnál – írja a 24.hu. A vizsgálat tényét a Microsoft sem tagadta, de a céljáról nem árultak el részleteket, ám annyi kiderült, hogy a nyomozás főleg az állami szektor milliárdos Microsoft-szerződéseivel foglalkozott. Az eredmények nem nyilvánosak, de nem igazán lehet kétség a vizsgálat kimeneteléről, hiszen példátlan módon a Microsoft Magyarország felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét etikai okokra hivatkozva. Az érintettek között van a 4iG leányvállalata a Humansoft Kft., a RacioNet Zrt. és az Euro One Zrt.

Amikor tavaly Romániában átvilágították a Microsoftot, az ország történetének legnagyobb korrupciós botrányára derült fény. A kilenc volt minisztert és több egymást követő kormányt is érintő, közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyben első körben négy gyanúsított ellen emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ebben a perben hozott alapfokon a megszokottnál enyhébb ítéleteket a bíróság, méltányolva azt, hogy több vádlott is beismerő vallomást tett, és megnevezte bűntársait. Gabriel Sandu volt távközlési miniszter két év letöltendő, Gheorghe Stefan, Karácsonykő (Piatra Neamt) volt polgármestere három év letöltendő, Dorin Cocos üzletember két év letöltendő, Dumitru Nicolae üzletember pedig másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A bíróság négyüktől összesen 11 millió eurónyi vagyonelkobzást is elrendelt. A DNA azt állította: a vádlottak 27 millió euróval károsították meg a román államot — írtuk meg korábban.

Vélemény
Nem tévedhetünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy a Microsoft anyavállalata a romániai korrupciós ügyhöz hasonló volumenű botrányt próbál megelőzni. Csodálkoznánk, ha ez nem sikerülne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így válhat modern, digitális szülővé III.

sze dec 13 , 2017
A téli szünetben több idejük van a csemetéknek az internetezésre, így fontos, hogy időben felkészítsük őket a biztonságos használatra. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével tudatos digitális szülővé válhat. 3. Nem kell az egész világnak tudnia, ha nem vagy otthon Bár mi is izgatottan mesélünk barátainknak a […]
Facebook