Most jó a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak

140 ezer notebook kiosztása kezdődik a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak Szöveg: Budapest, 2023. november 9. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára, Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója (b-j) az iskolai notebook-osztásról tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2023. november 9-én. A következő napokban 36 milliárd forint értékben 140 ezer notebook kiosztása kezdődik meg a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak. MTI/Hegedüs RóbertA következő napokban 36 milliárd forint értékben 140 ezer notebook kiosztása kezdődik meg a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára elmondta, nemcsak az állami, hanem az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények tanulói is igényelhettek hordozható számítógépet, így 1462 településen 2572 iskolában, több mint háromezer feladatellátási helyen osztanak ki ilyen eszközöket. Azt tűztük ki célul, hogy az 5. évfolyamtól a 12. évfolyamig minden tanulónak, aki igényli, rendelkezésére bocsássunk egy hordozható számítógépet, amellyel hozzá tudnak férni mindazon fejlesztéshez, amely eddig megvalósult, illetve a jövőben megvalósul — jelentette ki az államtitkár.

Elmondta, ez 579 ezer hordozható számítógépet jelent, ebből 55 ezret már tavaly tavasszal megkaptak a pedagógusok. Az első 65 ezer eszközt akkor a 9. évfolyamosoknak osztották ki. Most a program második eleméhez érkeztek el: a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak osztanak notebookokat. Az államtitkár közlése szerint még két „notebook-osztás” lesz a következő két évben. „Amikor ennek a végére érünk, akkor a magyar köznevelés digitalizációjáról elmondhatjuk, hogy egy történelmi átalakuláson vittük keresztül.” Csak idén tízmilliárd forintot fordítottak az elektronikus hálózat megerősítésére – közölte Maruzsa.

Nagy kihívás a digitalizáció

Kiemelte, az oktatási rendszerek előtt álló legnagyobb kihívás manapság és a következő években is a digitalizáció kérdésköre. A magyar oktatási rendszerben jelentős állami fejlesztések zajlanak annak megerősítése érdekében — tette hozzá Maruzsa. A 2020-as köznevelési stratégia egyik markáns eleme volt az oktatási rendszer digitalizációja – mutatott rá, majd ennek pillérei között említette a KRÉTA-rendszert és annak idegennyelvi modulját, továbbá a kifejlesztett okostankönyveket, a digitalizált kompetenciaméréseket, valamint az okostantermeket.

(Az államtitkár kihagyta Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos csodás tevékenységét. A korábbi köznevelésért felelős államtitkár a digitális tanítási és tanulási környezet koncepciójának kidolgozásáért, az oktatási rendszer digitális tananyagai előállításának koordinációjáért, valamint a digitális tanítási és tanulási módszer bevezetésével összefüggő feladatokért felelt. Csak hát jött a járvány, és kiderült a kormánybiztos tevékenységének hatékonysága… A -szerk- megj.)

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke közölte, a „notebook-osztás” lebonyolítója a központ, és mintegy ötszáz fenntartóval kellett felvenniük a kapcsolatot, hogy mindenkinek legyen lehetősége az eszköz igénylésére. Hajnal Gabriella azt közölte, hogy a most kiosztandó eszközöknek érintőképernyőjük van. (Az MTI képe szerint Asus, Dell, HP, Lenovo gyártmányú laptopokat osztanak ki a gyerekeknek. A -szerk- megj.) A program a tervek szerint 2024 tavaszán az 5. 6. és 9. évfolyamon tanuló diákok eszközeinek kiosztásával folytatódik. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy az elfogadott költségvetés szerint jövőre 393 milliárd forinttal többet költenek oktatásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ezt is megértük: Megalakult a TSZI

pén nov 10 , 2023
Vezető magyar tudósok részvételével megalakult a Tudományos Számítások Intézete (TSZI), amelynek célja, hogy összefogja a különböző tudományterületeken dolgozó, tudományos számításokat alkalmazó szakembereket. A Wigner Fizikai Kutatóközpont közleménye szerint az egyesület célja, hogy elősegítse a természet-, társadalom- és humántudományok legkülönbözőbb területein dolgozó, bonyolult számításokat alkalmazó szakemberek módszertani együttműködését, közös szemlélet kialakítását, […]
Telcs András, Tudományos Számítások Intézete (TSZI)

És még ez is...