Ezt is megértük: Megalakult a TSZI

Telcs András, Tudományos Számítások Intézete (TSZI)Vezető magyar tudósok részvételével megalakult a Tudományos Számítások Intézete (TSZI), amelynek célja, hogy összefogja a különböző tudományterületeken dolgozó, tudományos számításokat alkalmazó szakembereket.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont közleménye szerint az egyesület célja, hogy elősegítse a természet-, társadalom- és humántudományok legkülönbözőbb területein dolgozó, bonyolult számításokat alkalmazó szakemberek módszertani együttműködését, közös szemlélet kialakítását, legyen szó akár mesterséges intelligenciáról, akár a tőzsdei folyamatok elemzéséről. A tájékoztatás szerint a tudományos számítások módszereit egyre szélesebb körben használja mind a tudományos, mind az ipari szektor. Azok a szakemberek, akik munkájukban napi szinten alkalmazzák módszereit, eltérő területeken dolgoznak, így nem sok lehetőségük van az együttműködésre, közös gondolkodásra. Ezt a problémát felismerve hozták létre az ország vezető kutatóintézeteinek és egyetemeinek munkatársai a szervezetet.

„Azon dolgozunk, hogy segítsünk a kutatóknak, diákoknak és tanároknak abban, hogy jobban megértsék a tudományos számítások során használt kulcsfontosságú módszereket, és ösztönözzük az innovációt és a fejlődést az alap és az alkalmazott kutatások területén… A tudományos számításokat számos tudományterület alkalmazza, legyen szó mesterséges intelligenciáról, kémiáról, fizikáról, matematikáról, közgazdaságtanról, szociológiáról, adatbányászatról, kvantuminformatikáról, robotikáról, tőzsdei folyamatok elemzéséről, vagy akár biológiáról és agykutatásról. A tudományos számítások fokozatosan önálló tudományággá válik, a szakemberek pedig erre a tendenciára szerettek volna reagálni az Intézet megalapításával” — jelentette ki Telcs András, a TSZI elnöke, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Komputációs Tudományos Osztályának vezetője.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Öt év alatt 150 milliárd forint fejlesztést vállalt a 4iG

pén nov 10 , 2023
A Magyar Telekom után -nem túl váratlanul-, a 4iG is együttműködési megállapodást kötött Magyarország Kormányával.  A bejelentett megállapodás szerint a 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg, így a lakosság közel száz százaléka számára elérhetővé teszi a szélessávú internet és […]
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j) és Jászai Gellért, a 4iG elnöke (b) kezet fog, miután aláírták a kormány és a 4iG-csoport közötti együttműködési megállapodást a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. november 9-én. A távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg. MTI/Mónus Márton

És még ez is...