Hamarosan érkeznek az űj Surface-ek

Microsoft SurfaceA Microsoft bemutatta az első, üzleti felhasználásra szánt mesterséges intelligenciával (MI) megtámogatott számítógépeit, a Surface AI PC-ket: a Surface Pro 10 for Business és a Surface Laptop 6 for Business eszközöket.

A redmondi társaság közleménye szerint az új számítógépek jelentős előrelépést jelentenek az ügyfél-központú design megvalósításában, és számtalan olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyre az üzleti felhasználók már régen vártak. Ilyen többek között a kimagasló teljesítmény és üzemidő, a portok megnövelt száma, a megerősített biztonság és a több verzióban elérhető, strapabíró és tükröződésmentes kijelző. Ezek a Surface termékcsalád első olyan eszközei, amelyeket MI-re és a Windows AI funkcióira optimalizáltak. A Surface Laptop 6 és a Surface Pro egy új Copilot gombot is kapott, hogy ehhez a funkcióhoz még könnyebben hozzáférjenek a felhasználók. Az új Surface for Business modellek mellett, a Microsoft új adaptív kiegészítők értékesítését is megkezdte.

Az új eszközök „lelke” a legújabb Intel Core Ultra processzorok. A Microsoft együttműködik az Intellel annak érdekében, hogy az eszközök olyan teljesítményt és megbízhatóságokat nyújtsanak, amelyre a vállalati ügyfelek tartanak igényt, és amely képes a Surface és a Windows ökoszisztéma, valamint az MI-funkciókat üzembiztosan kiszolgálni.

A Surface abban is kiemelkedik a piaci mezőnyből, hogy Neural Processing Unit-ot, NPU-t alkalmaz, amely 2019 óta segíti az MI-alapú funkciók futtatását – ez és az Intellel folytatott együttműködés látványos előnyökhöz juttatja a Surface-gépek tulajdonosait. Ha ezt a teljesítmény felől vizsgáljuk, azt állapíthatjuk meg, hogy a Surface Laptop 6 kétszer gyorsabban működik, mint előde az 5-ös, a Surface Pro 10 pedig 53 százalékkal sebesebb, mint a Pro 9. Az NPU integrációja olyan MI-funkciókra is hatással van, mint a Windows Studio Effects és a Live Captions, miközben a vállalatok és a fejlesztők ennek révén a saját MI-applikációikat is könnyebben ki tudják fejleszteni, és javítani tudnak a felhasználói élményen.

Surface Pro 10 for Business

A Surface Pro 10 for Business-t arra tervezték, hogy olyan csapatokat szolgáljon ki, akik nem tűrnek semmilyen kompromisszumot a teljesítmény terén. Ez a legerősebb Surface Pro, amit a Microsoft valaha épített. A készüléket Intel Core Ultra processzor hajtja, és a Microsoft ebben a laptopban egyesíti először az 5G képességet az Intel platformmal. Az eszköz rendkívül sokoldalú és egyedülálló a produktivitást biztosít tulajdonosának: kimagasló teljesítményével kiválóan kiszolgálja a frontvonalban dolgozókat a terepen, de sokoldalúságát irodai környezetben is megcsillogtatja – lényegében bármilyen munkahelyi szituációban kiválóan helytáll. A Surface Pro 10 rugalmasan alkalmazkodik felhasználója igényeihez és ahhoz is, hogy hogyan kívánja hasznát venni a technológiának.

A Microsoft Copilot -, – a Windows 11 Pro és a Surface Pro 10 innovációival kiegészülve – nyújtja azt a generatív mesterséges intelligenciára épülő asszisztenciát, ami igazán produktívvá teszi a felhasználókat. A Microsoft egy Copilot gombbal egészítette ki a Surface Pro klaviatúráját, miközben a teljes billentyűzet megújult: nagyobbak lettek betűfeliratok, erősebbek a kontrasztok és a háttérvilágítás, amitől kényelmesebb a gépelés az eszközön.

Ám az interakcióra nem csupán a billentyűzet használatával van mód. A Surface Pro felhasználói különösen nagyra fogják értékelni azt, hogy kézmozdulatokkal, beszéddel, sőt a Surface Slim Pen segítségével, kézzel leírt utasításokkal is lehet az eszközt irányítani. A Surface Pro tulajdonosai a természetes emberi kommunikációhoz legközelebb álló beviteli módszerekkel tudják leginkább kihasználni a Copilotban rejlő előnyöket. A Microsoft 365 applikációiban, mint amilyen például a OneNote, a Copilot képes lesz az MI-t kézírás kiolvasására is használni, ami sok időt takaríthat meg a felhasználók számára.

A kijelző az eddigi legjobb a Microsoft kínálatában

A Surface Pro a kijelző minőségét tekintve is az eddigi legjobbnak számít a Microsoft kínálatában. Tökéletes betekintést nyújt az irodák neonfénnyel megvilágított helyiségeiben, csakúgy, mint a szabadban, de lényegében bármilyen fényviszonyok között. A kijelző 33 százalékkal nagyobb megvilágítással és kontrasztaránnyal rendelkezik elődjénél, és egy tükröződést gátló, tartós borítást is kapott, ami a legkevésbé sem befolyásolja az érintéses funkciók és a toll hatékonyságát.

A Microsoft nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a videóhívások a Microsoft Teams-en és más applikációkon belül még tovább tökéletesedjenek. A Surface Pro 10 egy új ultraszéles látószögű stúdió kamerát kapott, ami ugyancsak az eddigi legjobb frontoldali kamera, amit a Microsoft a Windows 2-1 eszközökbe vagy laptopokba valaha beépített. Ez az első olyan Windows PC, amely 114°-os látómezővel bír, videót 1440 pixeles felbontásban rögzít és MI-vel ellátott Windows Studio Effects funkciót használ azért, hogy a beszélő mindig a képmezőn belül maradjon, és a hívások alatt a „lehető legjobb arcát mutassa”.

A Surface Pro 10 Secured-Core PC, amely iparágvezető biztonsági funkciókat kínál vállalati ügyfeleinek. A biztonságról egyszerre több védekező rendszer gondoskodik, amelyek a vállalat és ügyfelei adati fölé védőernyőt emelnek és alapbeállítás szerint Enhanced Sign-in Security-t alkalmaznak, továbbá egy vadonatúj NFC-olvasót, ami a jelszó-nélküli hitelesítést könnyíti meg olyan NFC biztonsági kulcsok alkalmazásával, mint a YubiKey 5C NFC.

Surface Laptop 6 for Business

A Surface Laptop 6 for Business egy ideális munkaeszköz. A legújabb Intel Core Ultra H-sorozatú processzorok nyújtják az erőforrást a készülék számára. Úgy tervezték meg, hogy az elképesztő teljesítménnyel együtt járó hőtermelést is képes legyen megfelelően kezelni. Ez az eszköz nagyban fokozza a produktivitást, akkor is, ha minimális állásidővel kell számolni hatalmas adatkészletek Excelben történő feldolgozása közben, vagy ha marketing tartalmakat kell létrehozni az Adobe Photoshop alkalmazásban, vagy ha kulcsfontosságú applikációk fejlesztése a feladat a Visual Studio-n belül.

A Surface gépek örökségéhez híven, a Surface Laptop 6 eszközön a gépelés egyedülállóan kényelmes, a klaviatúra a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelel. A billentyűzet minden egyes alkatrészét úgy tervezték, hogy az növelje a hatékonyságot gépelés közben, és hogy az önkifejezésnek semmi se álljon az útjában. Az új Copilot gomb a mesterséges intelligencia által nyújtott szolgáltatások könnyebb elérését biztosítja – a Windows-ba épített Copilot egy gombnyomásra előáll, hogy segítse a felhasználót a napi teendők megtervezésében, egy-egy dokumentum megtalálásában, egy weboldal átvizsgálásában természetes, beszéltnyelvi utasítások segítségével és a legnagyobb adatbiztonság mellett.

13,5 és a 15 hüvelyes PixelSense érintőképernyő között lehet választani, amelyeket úgy tervezetek, hogy a böngészés és a navigáció a lehető legkényelmesebb legyen. Az élénk képeket megjelenítő kijelző szintén tükröződést gátló bevonatot kapott, illetve adaptív színtechnológiát használ, ami jobb látást biztosít szinte bármilyen fényviszony mellett, és legfeljebb 50 százalékkal csökkenti a tükröződést.

Új Surface Studio kamera

A Surface Laptop 6-hoz a Microsoft egy új Surface Studio kamerát fejlesztett. Ez 1080 pixeles felbontásban készít videófelvételeket és a mesterséges intelligenciát használó Windows Studio Effect révén nyújt előnyös képet a kamera előtt ülő felhasználóról videóhívások közben. A Windows Studio Effects gépi tanulással működő algoritmusokat használ, amelyek NPU-on futnak, így elég erőforrás marad más fontos applikációk futtatására a CPU-n és GPU-n, mint amilyen tipikusan a Microsoft Teams.

Továbbfejlesztett akadálymentesség, fenntarthatóság, biztonság és modern it-megoldások

Az új termékek mellett, a Microsoft egyéb fejlesztéseket is bejelentett, amelyek az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot, a biztonságot érintik, illetve olyan it-eszközöket, amelyek a munkavállalókat segítik a mindennapi munkavégzésük során: támogatják a vállalatok fenntarthatósági törekvéseit, megerősítik az adatvédelmet, és a vállalati hálózathoz csatlakozó eszközök menedzselését.

A Microsoft Designed for Surface kiegészítőket fejlesztő partnerei a tartozékok széles választékát kínálják, amelyek tovább fokozzák a felhasználói élményt a legkülönfélébb kereskedelmi és ipari felhasználási területeken. Ezek tovább bővítik a Surface-portfóliót és változatos termékeket kínálnak a védőtokoktól kezdve a különböző hordozható kiskereskedelmi megoldásokig. Ezek egyike a ViewSonic ColorPro 4K Monitor, amely a Panton színek validációját végzi el, 4K Ultra HD felbontást és kalibrált színpontosságot biztosít.

Akadálymentesítés

Az akadálymentes használat a Surface eszközök egyik fontos védjegye és összhangban van a Microsoft küldetésével, mely szerint a vállalat kivétel nélkül minden embert és minden szervezetet szeretne többre képessé tenni. A Surface Laptop 6 és a Surface Pro 10 for Business most a mesterséges intelligenciát is segítségül hívja a küldetés teljesítéséhez, és egyesíti a legújabb hardveres és szoftveres innovációkat, hogy a felhasználó számára a lehető legkényelmesebb legyen az eszközök használata.

A Copilot in Windows minden eddiginél egyszerűbbé teszi az akadálymentesítésért felelős funkciók elindítását. Elég megkérni a Copilotot, hogy kapcsolja be az élő feliratozást, vagy a nagyító funkciót, vagyis a Windows beállításain belül nem szükséges kikeresni ezeket a funkciókat és manuálisan bekapcsolni őket. Ráadásul, az élő feliratozás maga is sokat javult ezeken az új eszközökön, hiszen az utasítások feldolgozása az NPU-n történik, így a rendszer nagyobb hatékonysággal működik, a CPU-t és a GPU-t ez a feladat nem terheli, így az erőforrásaikat más applikációk futtatására fordíthatják.

A Microsoft portfóliójában most debütál a Surface Pro Keyboard, amelyen külön billentyűvel lehet a félkövér karaktereket beállítani, élénkebb a billentyűk háttérvilágítása, ami a gépelést és az olvasást is kényelmesebbé teszi a szem számára. A Microsoft Adaptive Accessories termékcsaládot az egyéni felhasználóknak kínálja a Microsoft – olyanoknak, akiknek nehézséget okoz a hagyományos egér és billentyűzet használata és szeretnének testreszabott kiegészítőket használni, amivel még eredményesebben végezhetik el a feladataikat és használhatják a kedvenc applikációikat.

A kiegészítők a megjelenésükben sem maradnak el a Surface eszközök eleganciájától, miközben még több ember számára teszik lehetővé a nagyobb produktivitásban rejlő lehetőségek kihasználását.

Fenntarthatóság

2020-ban a Microsoft arra vállalt kötelezettséget, hogy 2030-ra szén-dioxid-mentessé, vízpozitívvá és hulladékmentessé teszi a működését. Ez azt is jelenti, hogy a vállalat egyre fenntarthatóbb termékeket állít elő, amivel hozzájárul az ügyfelei saját fenntarthatósági céljainak eléréséhez is. A Surface Laptop 6 és a Surface Pro 10 az újrahasznosított alapanyagok vonatkozásában is élenjár a korábbi termékekhez képest: a Surface Laptop 6 váza minimum 25,8 százalékban, a Surface Pro 10 váza pedig minimum 72 százalékban újrahasznosított alapanyagokból készült. A készülékek javítása, szervizelése is könnyebbé vált a beépített QR-kódoknak köszönhetően, amelyek kényelmes hozzáférést biztosítanak a szervizútmutatókhoz.

A Surface Pro 10 készülékben olyan belső jelöléseket is elhelyezett a Microsoft, amelyek megadják a kulcsfontosságú alkatrészekhez szükséges csavarok számát és a meghajtó típusát. A könnyű javíthatóság hozzájárulhat a hulladéktermelés csökkentéséhez, közvetve a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséhez is.

Biztonság

A biztonság rendkívül fontos a Microsoft ügyfelei számára, ezért a Surface eszközök úgynevezett „zéró bizalom” elvet követnek, ami az érzékeny adatok és a szoftverek védelméhez elengedhetetlen. A Surface Laptop 6 és Surface Pro 10 for Business rendelkezik jelenleg a legfejlettebb védelemmel a Microsoft ökoszisztémán belül, amit bizonyít a Secured-Core PC tanúsítvány és az alapbeállításként járó Enhanced Sign-In Security (ESS). A Microsoft a hardvert is megújította, amely a Surface Laptop 6 esetében egy intelligens kártya-olvasóval is kiegészíthető, a Surface Pro 10 pedig új NFC-olvasót kapott. Ezek az új funkciók a chip-to-cloud biztonsággal kombinálva a ma elérhető legjobb hitelesítést és védelmet nyújtják.

Modern eszközök az informatikusoknak

Microsoft a Surface eszközök fejlesztésekor a készülékek teljes életciklusát figyelembe vette, illetve azt, hogy hogyan egyszerűsíthetik le az ügyfeleik it-munkafolyamatait. A vállalat ezért olyan új innovációkat is bemutatott a Surface és az Intune vonatkozásában, amelyek átfogó és a legkorszerűbb technológiákon nyugvó megoldásokat kínálják az it-szakembereknek. A Surface Management Portal olyan készülék-felügyeletet kínál, ami az információgyűjtésre alapul és hatékonyabbá teszi a hálózathoz kapcsolódó eszközök menedzselését. A Microsoft ügyfelei rálátást szerezhetnek arra is, hogy az eszközök működtetése milyen becsült, számszerűsíthető előnyökkel jár a fenntarthatóság növelése terén, és ezeket az adatokat közvetlenül megoszthatják a vállalat vezetőségével. A Surface IT Toolkit az eszközök beüzemelését (a programok telepítését), a biztonsági és adatvédelmi szabályoknak való megfelelőség garantálását támogatja. Mindezekről bővebben a Surface IT Pro Blog oldalon lehet olvasni.

A Surface Pro 10 for Business és a Surface Laptop 6 for Business már előrendelhető, a termékek kiszállítása április 9-én kezdődik. További információk a termékekről és rendelésükről a Surface.com/Business oldalon érhető el, ahol a hivatalos viszonteladók listája, illetve a Microsoft Store-ra vezető hivatkozás is megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem serkenthették a telefonálási kedvet a különadók és az infláció sem

sze ápr 3 , 2024
ShareTweetPinShareA csevegőprogramok térhódítását vizsgálva érdekes megállapításokra jutott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az NMHH legfrissebb kutatása szerint tény a hagyományos telekommunikációs eszközök folyamatos, évről évre történő visszaszorulása. Mára eljutottunk oda, hogy a „Holnap hívlak. Melyiken?” – párbeszéd már nem a vezetékes vagy mobiltelefonra vonatkozik, hanem valamelyik csevegőfelületre vagy […]
Viber

És még ez is...