Brit kormányjelentés: Komoly kockázatai is vannak a mesterséges intelligencia terjedésének

mesterséges intelligenciaA vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásnak terjedése.

A 45 oldalas tanulmány, amelyet a tudományos, innovációs és technológiaügyi minisztérium megbízásából állított össze egy szakértői testület, a brit kormány által november elejére összehívott nemzetközi MI-biztonsági csúcs vitairata. A dolgozat szerzői által említett fő kockázatok között szerepel, hogy a MI alkalmazása megkönnyítheti a biológiai, a vegyi és a sugárszennyezést okozó fegyverek előállítását, illetve a kibertámadások végrehajtását. A különböző MI-modellek ugyanis „személyre szabott” tudományos ismeretekkel láthatják el az egyes felhasználókat, útmutatást nyújthatnak az adott cél eléréséhez szükséges laboratóriumi munkához, és információval szolgálhatnak a biológiai és vegyi alapanyagok beszerzésének lehetséges módozatairól is.

Az MI-rendszerek használatával a fenyegetést jelentő rosszindulatú felhasználók mindemellett időt is megtakaríthatnak. A mesterséges intelligencia például máris elősegítette olyan számítógépes vírusok előállítását, amelyek az észlelés megnehezítése érdekében időről időre módosulnak. Az ilyen vírusok előállítása korábban meglehetősen hosszú időbe telt, ám egyes hackercsoportok fórumainak használói máris arról számolnak be, hogy a ChatGPT és más hasonló eszközök használatával lehetővé vált számukra a kártékony szoftverek gyors előállítása számos különböző programnyelven.

A tanulmány szerzői szerint az emberi tényezőket kihasználó, pszichológiai manipulációt alkalmazó, úgynevezett social engineering-típusú módszer a mesterséges intelligenciával megerősítve már most szerepel a kiberbűnözők rendszeresen használt eszköztárában. Ez a kombinált eszköz képes például olyan emberek hangjának tökéletes utánzására, akikben a kiszemelt célszemély megbízik.

Sunak Kínát is meghívta

Rishi Sunak brit miniszterelnök a brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society rendezvényén felszólalva kijelentette: a brit hírszerzés helyzetértékelését is felhasználó kormányjelentést erőteljes figyelmeztetésnek kell tekinteni, ugyanis a terrorszervezetek a MI használatával az eddigieknél is súlyosabb pusztítást tudnak okozni. A brit kormányfő idézte azt a közös nyilatkozatot is, amelyet nemrégiben több száz vezető MI-szakértő tett közzé. A felhívás aláírói szerint globális szinten kell elsődleges fontosságú feladattá tenni annak megakadályozását, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség pusztulását okozza. Ezt a kockázatot a kutatók szerint ugyanúgy kell kezelni, mint a világjárványok vagy a nukleáris háború veszélyét.

A brit miniszterelnök kijelentette: a legvalószínűtlenebb, szélsőséges forgatókönyvek megvalósulása esetén az a kockázat is felmerülhet, hogy az emberiség teljesen elveszíti az ellenőrzést a mesterséges intelligencia felett. Sunak szerint a brit kormány mindezekre tekintettel hívta össze a jövő hétre a világ első globális MI-biztonsági csúcstalálkozóját, amelyre Kínát is meghívta. „Tudom, hogy többek szerint Kínát ki kellett volna zárni, de nem létezhet komoly MI-stratégia anélkül, hogy legalább megpróbálnánk bevonni a világ összes vezető MI-hatalmát” — jelentette ki a brit kormányfő.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Világsztárokkal érkeznek az új Agatha Christie minisorozatok

vas okt 29 , 2023
Számos sztár is látható lesz a krimi királynőjének új köntösbe öltöztetett klasszikusaiban. A Fifth Season gyártócéggel kötött megállapodás alapján a Network4 csatornáin lesz először látható az az öt, két-három részes minisorozat, melyek Agatha Christie kevésbé ismert, de annál izgalmasabb történeteit dolgozzák fel. Murder Is Easy Könnyű gyilkosság / Gyilkolni könnyű: […]
John Malkovich mint Poirot

És még ez is...