Telefonok, táblagépek javíthatósága: Az EU új szabályokat javasol

okostelefon szervizAz Európai Bizottság új szabályokat javasol annak érdekében, hogy a telefonok és a táblagépek tartósabbak, energia-hatékonyabbak és könnyebben javíthatók legyenek.

Az uniós szervezet közleménye szerint a javaslat célja, hogy segítsen a fogyasztóknak megalapozott, a fenntarthatóságot támogató döntéseket hozni mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok és táblagépek vásárlásakor. Az új szabályok értelmében az uniós piacra kerülő okostelefonokon és táblagépeken meg kell majd jeleníteni az energiahatékonysági, a javíthatósági információkat, az akkumulátor élettartamát, a por-, víz- és törésállósági tulajdonságaikat. A jogszabály első alkalommal vezet be kötelező tájékoztatást egy termék javíthatóságáról.

A mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok és táblagépek környezettudatos tervezésére vonatkozó új szabályok között vannak a szétszerelésre és a javításra vonatkozó előírások is, például a gyártók azon kötelezettsége, hogy a pótalkatrészeket öt-tíz munkanapon belül a szervizek rendelkezésére kell bocsátaniuk, és a modell uniós piacon való értékesítésének megszűnését követően hét éven át készleten kell tartaniuk. A javaslat most az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé kerül hivatalos jóváhagyásra. Elfogadása esetén, hivatalos közzétételét követően a tagállamoknak 21 hónapos átmeneti időszak áll rendelkezésre, hogy a szabályozást nemzeti jogrendjükbe ültessék.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Érdemes kipróbálni magunkat a fuvarozás területén?

ked jún 27 , 2023
A fuvarozási szektor óriási bajban van Magyarországon, mivel a fuvarosok átlagéletkora folyamatosan nő, fiatal utánpótlás pedig alig akad. Olyannyira riasztó a helyzet, hogy a jelenlegi hivatásos sofőrök negyven százaléka 50 év feletti, míg tizenkét-tizenöt ezren már a 60. életévüket is betöltötték. A 25 év alattiak pedig a teljes állomány mindössze […]
zalaegerszegallas.hu

És még ez is...