Tedd tönkre a szervizeket, javítsd otthon a telefonod!

A Javítás Nemzetközi Napján (International Repair Day) a HMD Global, a Nokia telefonok gyártója azt javasolja, hogy olyan telefont válasszunk, amit otthon is megjavíthatunk.

Mi, a magyarok több mint fele naponta négy óránál többet internetezik, és ebből a Z generáció (nagyjából a 1995-2009 közötti születésűek) tölti a legtöbbet a net előtt (4,8 óra) az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi kutatása szerint. A használat tekintetében azonban nem vagyunk túl kitartók: hamar ráununk, szeretjük cserélgetni őket – mindig jön egy szebb, jobb teljesítményű, új modell, amely az újdonság varázsával hat ránk és levesz minket a lábunkról. Nemzetközi statisztikák szerint egy ember átlagosan két-három évig tartja meg a telefonját (tehát életünk során körülbelül 20-30 készüléket fogyasztunk el), az NMHH kutatásából pedig kiderül, hogy Magyarországon csak az emberek 41 százaléka hajlandó ennél ritkábban telefont vásárolni.

A megunt, meghibásodott készülékeket ráadásul nem javíttatjuk meg (csak a magyarok harmada tartja ezt az opciót vonzónak), és a környezetbarát megoldásokra is csak a felhasználók fele hajlamos. Igen ám, de mi lesz az eldobott telefonokkal? Milyen hatással van ez a környezetünkre? És mit tehetünk érte? A világon évente több mint 50 millió tonna e-hulladék termelődik, ebből egy főre nagyjából hét kilogramm jut. Az Egyesült Nemzetek Szervezete alatt működő Globális E-hulladék Statisztikai Partnerség előrejelzése szerint 2030-ra az e-szemét éves mennyisége elérheti a 74 millió tonnát.

A cél az, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk

A kidobott elektronikai eszközeink közül a telefonokból gyűlik össze a negyedik legtöbb e-hulladék a világon. Csak 2022-ben nagyjából 5,3 milliárd telefon vált feleslegessé, és lett belőle e-szemét. Ha ezeket egymásra raknánk, az nemcsak, hogy elérne a Földtől 418 kilométerre állomásozó Nemzetközi Űrállomásig, hanem annak a 120-szorosáig tornyosulna. Az e-hulladék olyan káros anyagokat tartalmaz, amelyek szennyezik a környezetet, ráadásul veszélyeztetik a hulladékfeldolgozásban dolgozó emberek egészségét is. A cél tehát, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és ha már muszáj megválni valamitől, környezettudatos módon tegyük azt.

A HMD Global, a Nokia telefonok gyártója az e-hulladék csökkentése érdekében a tartósság és a hosszú élettartam mellett tette le a voksát: legújabb G-szériás készülékei, a Nokia G42 és a Nokia G22 otthon is könnyedén javíthatók. Az iFixittel való együttműködés keretében pedig bármikor könnyedén hozzáférhetünk a javítási útmutatókhoz és a megfizethető alkatrészekhez. A készülékekben többek között az akkumulátorok cseréje is egyszerűen megoldható, ami az egyik legjobb módja annak, hogy meghosszabbítsuk a készülékünk élettartamát. Ráadásul számos Nokia X- és G-szériás okostelefon újrahasznosított anyagok felhasználásával készül, a csomagolás pedig csak újrahasznosított papírt tartalmaz. Az európai gyártás megindulása pedig hozzájárul a teljes gyártási folyamat károsanyag-kibocsátásának további csökkentéséhez.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Online szállásfoglalási piac: rapid törvénykezés várható

sze okt 25 , 2023
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága máris napirendre vette és megtárgyalta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatát az online szállásfoglalási piacról. A nemzeti versenyhatóság a pénteken nyilvánosságra hozott jelentéstervezetében több javaslatot fogalmazott meg: többek között megtiltaná az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat, illetve javítana a szállásadók helyzetén a nyárihoz hasonló, tömeges piaci […]
Országgyűlés Parlement

És még ez is...