Tavaly alig nőtt az ipari robotok száma

robotA koronavírus-járvány miatt tavaly ugyan csak szerényen, fél százalékkal nőtt – 384 ezerre -világszerte az ipari robotok eladása, ám ezzel is rekordszintű, hárommillió ipari robot működött globálisan a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) jelentése szerint.

A nemzetközi szövetség azzal számol, hogy idén jelentősen, 13 százalékkal 435 ezerre nő az újonnan termelésbe kerülő ipari robotok száma a világon, jövőre pedig további, mintegy hat százalék bővülés várható. A tavaly munkába állított robotok száma egyes országokban részben attól is függött, hogy a pandémia után mikor indult el a gazdasági kilábalás. A pandémia alakulásától függően Kínában a tavalyi év második negyedétől kezdett nőni az ipari robotok iránti kereslet, Észak-Amerikában ez a második fél évtől jelentkezett, Európában pedig valamivel később. Tavaly is Ázsia volt az ipari robotok legnagyobb piaca a világon, az új robotok 71 százalékát itt állították munkába, ami növekedés a 2019. évi 67 százalékhoz képest. A térségen belül messze listavezető Kínában húsz százalékkal, 168 ezer négyszázra emelkedett az új robotok száma a termelésben. Ekkora növekedést egy év alatt eddig még egyetlen ország sem ért el a világon. Kínába több mint 943 ezer ipari robot dolgozott tavaly, számuk idén meghaladja az egymilliót.

Ugyanakkor Európában a munkába helyezett robotok száma tavaly már a második egymást követő évben csökkent, nyolc százalékkal 67 ezer 700-ra mérséklődött, különösen az autóipar kereslete csökkent, mintegy húsz százalékkal. Németországban, amely a világ öt nagy ipari robotpiaca Kína, Japán az Egyesült Államok és Dél-Kora után, tavaly mintegy 22 ezer 300 új ipari robotot vettek termelésbe. Az európai robotpiac legnagyobb szelete Németországé volt tavaly, 33 százalékkal, amelyet Olaszország követett 13 százalékkal és Franciaország nyolc százalékkal. Az ipari robotok második legnagyobb piaca Japán, az itt eladott gépek száma tavaly 38 ezer 653 volt, ami 23 százalék csökkenés 2019-hez viszonyítva és elsősorban az elhúzódó koronavírus-járvánnyal függ össze. Japánban tavaly 374 ezer ipari robot volt. Az amerikai kontinensen működő ipari robotok 79 százaléka az Egyesült Államokban található. A lista második helyezettje Mexikó kilenc százalékkal, a harmadik pedig Kanada, hét százalékkal. Az Egyesült Államokban tavaly nyolc százalékkal kevesebb ipari robotot állítottak a termelésbe, mint 2019-ben. Ezzel már a második évben jegyeztek fel csökkenést nyolc év töretlen növekedés után. Tavaly az amerikai autóipar 10 ezer 949 ipari robotot állított munkába, 19 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Még mindig kevés figyelmet fordítanak a cégek adataik megóvására

szo nov 6 , 2021
Annak ellenére, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a cégek működésében az adatok, nagyon kevés figyelmet fordítanak azok megóvására, miközben egy szerverleállás idő- és anyagi veszteséget okozhat – hívta fel a figyelmet a ServerElite. A reprezentatív kutatás szerint a cégek ötöde működik csak biztonságosan. A cégek 82 százalékának van úgynevezett […]
raid 6

És még ez is...