Roamingdíj csökkentés: a balkán példát mutat

simEurópai uniós mintára a roamingdíj csökkentéséről írt alá szerződés hétfőn a montenegrói Budván négy balkáni ország illetékes minisztere – jelentette az MTI. Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Macedónia abban állapodott meg, hogy januártól kezdve három év alatt az európai uniós szintre csökkentik az aláíró országok területén a mobiltelefonálás roamingdíjait. A négy ország lakosai átlagosan tízszer akkora roamingdíjat fizetnek, mint az uniós előfizetéssel rendelkezők. Rasim Ljajic szerb telekommunikációs miniszter újságíróknak kiemelte, hogy a szerbiai szolgáltatóknál roamingban a hívás a belföldi percdíj ötszörösébe kerül, egy sms-t háromszor annyiért lehet elküldeni, mint otthon, az adatbarangolásért pedig 33-szor többet kell fizetni, mint a belföldi internetforgalomért.

Az aláírók felhívták a figyelmet arra, hogy a szolgáltatók – az uniós gyakorlathoz hasonlóan – a megszabott összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat alkalmazhatnak. Hozzátették azt is, hogy a megállapodás más országok számára is nyitott, elsősorban Törökország és Albánia csatlakozására számítanak. A példaként szolgáló uniós roaming-rendeletnek megfelelően júliustól jelentősen csökkentek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, Brüsszel tervei szerint pedig 2016-ra teljesen megszűnhet a roamingdíj az EU területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Barracuda bővítette backup portfólióját

ked okt 7 , 2014
ShareTweetPinShareA Barracuda Networks, Inc. bemutatta egy terabájt tárhellyel érkező Backup 290 modelljét, és bejelentett, hogy két terabájt kapacitásúra növeli Backup 390-es eszközét. A Varracuda berendezései és a távoli mentési szolgáltatás előfizetése külön, vagy a Backup-as-a-Service (BaaS) szolgáltatás részeként is megvásárolható, így még több rugalmasságot kínálnak a középvállalatok adatvédelmi és helyreállítási […]

És még ez is...