Mit érdemes tudni az MVA, a PVA és az S-PVA LCD monitor panel típusokról?

pcarena.huAz LCD monitor panel típusok közül ebben a cikkünkben az MVA-ra, a PVA-ra és az S-PVA-ra térünk ki. Amikor vásárolunk egy új vagy használt eszközt, akkor érdemes ismerni az egyes technológiákat, azok előnyeit és hátrányait. Így fogunk tudni olyan döntést hozni, mellyel garantáltan nem nyúlunk mellé, és azt kapjuk majd, amire valóban szükségünk van.

Egy új szintet jelentett az LCD monitorok megjelenése

A korábban használt, hagyományos katódsugárcsöves (CRT) képernyők után hatalmas előrelépést jelentettek az LCD monitorok megjelenése, majd gyors elterjedésük. Bár egy már több mint 60 éves technológiáról van szó, csak évtizedekkel később terjedtek el.

Ha megnézzük például a PC Aréna monitor kínálatát (ahol használt darabokat is vásárolhatunk), láthatjuk, hogy már ezen a piacon sincsenek CRT típusok. Nem véletlen, mivel sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek az újabb technológiával készült eszközök.

Bár van még két további típus (a TN és az IPS), most nem ezekkel fogunk foglalkozni, hanem megnézzük, mit tud a VA és a továbbfejlesztett változatai.

VA: mindennek az alapja

Ismerkedjünk meg a VA technológiával, melyből kialakulhatott a többi változat. A Fujitsu nevéhez fűződik a fejlesztés. 1996-ot írunk, és a cég célja az volt, hogy egy olyan paneltípust alkosson meg, ami az IPS-nél olcsóbb, de a TN-nél jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

Bár sajnos nem volt teljes a siker, nem tudtak ilyen technológiát megalkotni, ugyanakkor létrehozták a VA-t. Árban nem tudtak versenyezni az IPS-sel, és a betekintési szög is elmaradt egy TN-hez képest, de a panel jó alapot jelentett az MVA megalkotásához.

MVA: a következő lépcsőfok

1998-ra elérték a 160-170 fokos betekintési szöget, nagyon jó fényerő és kontraszt mellett, és még a fekete is valóban fekete maradt a kijelzőn, akár oldalirányból nézve is. Azonban a válaszidő jelentősen elmaradt a TN-től, a maga 25 ms-os értékével.

Mivel egyre fontosabbá vált a gyors válaszidő, így nem állhattak meg a fejlesztésekkel. Ráadásul immár egyéb gyártók is beszálltak a fejlesztési versenybe. Ennek lett az eredménye több változat is: P-MVA, A-MVA, Sharp ASV, S-MVA és a Samsung PVA.

Válaszidőt tekintve azonban ezek továbbra is elmaradtak a várttól. A kontrasztarányt viszont sikerült 1500:0-ra javítani, a betekintési szöget pedig egészen 170-178 fokig kitolni.

A PVA technológia

A Samsung által létrehozott technológia az MVA-n alapul, mégis teljesen különbözik. Bár a válaszidőt sikerült a cégnek 5-8 ms-ra csökkenteni, sajnos nem támogatja a 120 Hz-es és afeletti képfrissítést, valamint a legtöbb típus csak 8 bites, nem 24, ami gyengébb színmélységet jelent.

A legfrissebb technológia: S-PVA

Ez a fejlesztés 2014-es, mellyel javítottak a paneleken, de a színmélység továbbra is 8 bites maradt. A betekintési szög tovább javult, a kontraszt is nagyszerű, így igazából csak ez az egy gyengéje van.

Hogy mikor érdemes az S-PVA LCD monitor panel típust választani? Ha nincs szükségünk egy drága IPS-re a színmélysége miatt, de azért a TN-nél egy jobb eszközre vágyunk.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megéri fenntartani egy otthoni nyomtatót?

ked jan 16 , 2024
ShareTweetPinShareA digitalizáció terjedésével egyre kevesebb alkalommal van szükségünk nyomtatott formában is a dokumentumainkra. Előfordulhatnak viszont olyan helyzetek, amikor mégis ki kellene nyomtatnunk valamit, a megfelelő eszköz híján pedig azt se tudjuk, hová szaladjunk. Amennyiben már felmerült bennünk egy nyomtató beszerzésének az ötlete, nem árt előtte mérlegelnünk több szempontot is. Számoljunk […]
apisz.hu

És még ez is...