Számítástechnikai közbeszerzések: nem kevés minisztert gyanúsítanak korrupcióval

moneyKilenc volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél. A Romániában is példátlan méretű korrupciós ügy az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetőjét érinti, akik állítólag néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadtak el, hogy a piaci árnál harminc-negyven százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár ötven százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

A DNA a szenátustól kért jóváhagyást a jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező három politikus esetében, az Európai Parlamenttől egy EP-képviselő esetében és az államelnöki hivataltól a többi öt volt tisztségviselő esetében. A DNA akkor kezdheti meg a bűnvádi eljárást ellenük, ha a megkeresett intézmények “kiadják” az érintetteket. A vádhatóság szerint az iskolai Microsoft-licencekre 2004-ben kifizetett 54 millió dollárból húszmillió a nagyszabású közbeszerzés jóváhagyásában és lebonyolításában érintett minisztériumi döntéshozókhoz vándorolt.

A Nastase-kormány (2000-2004) volt minisztereit azzal gyanúsítják, hogy csúszópénzt kértek és kaptak annak fejében, hogy a megrendelést a Fujitsu Siemens Computers kapja meg, annak ellenére, hogy a cég korábban nem forgalmazott oktatási szoftvereket. A DNA azt állítja, hogy a 2004-es keretszerződés megkötésekor eltérítették a Microsoft által felajánlott 47 százalékos árengedményt, amiből a korrupciós ügylet haszonélvezőinek fizettek “jutalékot”. Az ügyészek a későbbi Boc-kormány (2008-2012) volt oktatási és informatikai miniszterét is azzal gyanúsítják, hogy a közbeszerzési szabályok megsértésével hagyták jóvá a Microsoft-licencek felújítását. Megvesztegetés-gyanúsak a romániai iskolák számítógépekkel való felszerelését célzó kétszázmillió dollár értékű közbeszerzések is. A gyanús üzletkötések összértéke az egymilliárd eurót közelíti és a DNA vizsgálata több off-shore céget, illetve az IBM, Siveco, és Compaq (ma már HP) cégeket is érinti — írja az MTI.

Júliusban a román sajtó arról cikkezett, hogy a német EADS csoportot érintő, kormányzati szintű megvesztegetés gyanújával indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség volt miniszterek ellen. Az akkor kiszivárgott információk szerint az egységes határőrizeti szoftver beszerzéséről szóló, több mint 700 millió eurós, 2004-ben megkötött keretszerződés is mintegy tíz százalékot kitevő csúszópénzt tartalmazott, amely a minisztériumi tisztségviselők zsebébe vándorolt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Népszerűtlen az elektronikus fizetés, és ez így lesz még egy darabig

szo szept 27 , 2014
Tízből kilenc magyar sárga csekket használ számlabefizetéseihez, és elsősorban költségtakarékosságból nem váltanak elektronikus fizetési megoldásokra – derül ki a Kutatópont Kft. reprezentatív felméréséből. A kutatás eredményei szerint a második legnépszerűbb számlafizetési mód a banki csoportos beszedési megbízás, amelyet a megkérdezettek 33 százaléka használt már. A válaszadók mindössze 15 százaléka próbálta […]
sárgacsekk

És még ez is...