Leállt a szuperszámítógépek fejlődése

HAL9000xA szuperszámítógépek fél évente frissített ötszázas listáján – immár ötödik alkalommal – idén júniusban is a kínai Tianhe-2 szerezte meg az elsőséget. A Kínai Haditechnológiai Egyetem által kifejlesztett Tianhe-2 (Tejút-2) 33,86 petaflop per másodperc sebesség elérésére képes. Érdekesség, hogy ezzel a teljesítménmyel a kínai szuperkomputer 2013 júniusában ugyanezzel a sebességgel került a legsebesebb szuperszámítógépek listájának élére, azaz az utóbbi két évben nem történt fejlődés a szuperszámítógépek által elérhető legnagyobb sebesség tekintetében.

A második leggyorsabb szuperkomputer, az amerikai energiaügyi minisztérium Cray Titan gépe messze lemaradva, 17,59 petaflop per szekundumos sebességgel követi a kínai rendszert. Európa leggyorsabb számítógépe Svájcban, a luganói Supercomputing Centerben található, elsősorban kutatási projektekhez, például időjárás-jelentések készítésekor használják, s a ranglistán a hatodik helyen szerepel, teljesítménye 6,27 petaflop per másodperc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

PC-eladások: brutális visszaesés

hét júl 20 , 2015
Több mint ötödével csökkentek a személyiszámítógép-eladások a második negyedévben az EMEA térségben – közölte az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat. Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben 17,2 millió személyi számítógépet (pc) értékesítettek a második negyedévben, 21,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az IDC […]
IBM személyi számítógép

Friss, ropogós