STB: Csökkent a vállalati felvásárlások értéke Magyarországon

Sahin-Tóth Balázs, az Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjeTavaly globálisan a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) összértéke 2650 milliárd dollárra esett vissza a 2022-es 3420 milliárd dollárról – jelentette ki Sahin-Tóth Balázs.

Az Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda (Allen & Overy) vezető ügyvédje szerint Magyarországon ugyanebben az időszakban az M&A ügyeletek értéke 3,24 milliárd dollárról 157 millió dollárra csökkent, megjegyezve, hogy a 2022-es adatokat a Vodafone 1,78 milliárd dollár értékű, 2023 januárjában lezárt tranzakciója húzta fel. Az M&A ügyletek száma Magyarországon tavaly 67-re csökkent az előző évi 89-ről. A visszaesését ellensúlyozzák az állami részvétellel történő ügyletek, mint a Budapest Airport tervezett megvásárlása, valamint az Erste Bankban és az Alfa Biztositóban meglévő részesedések értékesítése — közölte Sahin-Tóth.

Az M&A aktivitás szempontjából 2023 második negyedéve volt az elmúlt 12 hónap legerősebb negyedéve és októberben volt a legmagasabb az ügyletek összértéke 2022 májusa óta. Az Allen & Overy idén növekvő aktivitásra számít, amit a kedvezőbb makrogazdasági környezet is támogat. Az Allen & Overy globális M&A Insights éves jelentése szerint mind a három meghatározó piacon – az Egyesült Államokban, Európában és az ázsiai, csendes-óceáni térségben – jelentősen csökkent a globális M&A aktivitás a 2021-es rekordév után, amikor a tranzakciók értéke 5580 milliárd dollárt tett ki, 66 ezer tranzakció mellett. Tavaly az M&A üzletek száma 55 ezer alá csökkent az előző évi 58 ezerről.

Régiókra lebontva az M&A akvizíciók értéke az Egyesült Államokban öt százalékkal 1400 milliárd dollárra esett, amely a teljes globális érték 47 százalékát tette ki, az előző évi 42 százalékhoz képest. Európában az ügyletérték tízéves mélypontra, 598 milliárdra süllyedt 852 milliárd dollárról, míg az ázsiai, csendes-óceáni térségében 602,1 milliárd dollár értékben jöttek létre tranzakciók, ez 2013 óta a legalacsonyabb érték, és 26 százalékkal kisebb, mint 2022-ben. Kelet-Közép-Európában tavaly az M&A felvásárlások értéke 21,5 milliárd dollárra csökkent az előző évi 39,7 milliárd dollárról, az ügyletek száma pedig 1760-ról 1557-re esett 2023-ban.

A felvásárlási aktivitás csökkenését egyebek mellett a kedvezőtlen gazdasági és az emelkedő kamatkörnyezet befolyásolta.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Leghatékonyabb villanymotor-tartozékok

pén febr 9 , 2024
A modern világban egyre nagyobb az igény az elektromos berendezésekre és azok kiegészítőire. Ilyen például az elektromágneses fék, az egyenirányító, és a kényszerhűtés is, melyek segítenek a rendszerek biztonságosan tartásában, működtetésében, valamint a működés fenntartásában egyaránt. Cikkünkben bemutatjuk ezeket az alkalmazásokat, a működésüket, illetve a szerepüket. Elektromágneses fék, mint villanymotor-tartozék […]
theissdrive.com

És még ez is...