B2B: Nagyot nőtt a késve fizetések aránya

AtradiusHúsz százalékkal nőtt a késve fizetések aránya a magyar vállalatok közti kereskedelemben, a vállalatközi számlák negyven százalékát a határidő lejárta után fizették ki a magyar vevők az elmúlt 12 hónapban.

Az Atradius hitelbiztosító fizetési szokásokról szóló elemzése szerint az elmúlt egy évben a magyar cégek 55 százaléka fizetett időben a szállítójának, míg korábban ez az arány 62 százalék volt. Az építőipari válaszadók átmeneti likviditási problémákkal indokolták a szektorban gyakori késve fizetéseket, a gépiparban a vevők csődje okozott problémás eseteket. A felmérésben megkérdezett magyar vállalatok hetven százaléka jelezte, hogy nehezebben tudja behajtani a követelését, mint tavaly.

A hitelre történő értékesítés most is fontos eszköz a vállalatok közötti kereskedelemben, a tranzakciók 46 százaléka hitelre történik. A válaszadók ugyanakkor arról számoltak be, hogy a szállítók szigorúbb döntéseket hoznak a hiteligénylésekkor, mint tavaly. A vállalatok 45 százaléka közölte, hogy kisebb hitelt kapott a beszállítójától, mint tavaly, mert a szállítók igyekeznek elkerülni a kockázatos ügyleteket.

A vállalatok tartanak attól, hogy a megnőtt előállítási költségeiket nem tudják érvényesíteni az egyre árérzékenyebb piacon. A cégek 54 százaléka szerint nem nő majd, vagy esetleg romlik az eladások aránya. A jövedelmezőséget tekintve 74 százalék számít arra, hogy marad a tavalyi profitja, vagy esetleg csökken. Pesszimisták a vállalatok a vevők fizetési szokásaival kapcsolatban is. A válaszadók fele nem vár javulást, húsz százalék a helyzet romlásától tart, az optimista cégek aránya harminc százalék.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ericsson: az év végig 1,5 milliárd 5G-előfizető lehet

csü jún 22 , 2023
ShareTweetPinShareA gazdasági nehézségek ellenére is töretlen a legkorszerűbb mobilhálózat, az 5G térnyerése, év végére várhatóan legalább 1,5 milliárd előfizetője lesz világszerte. Az Ericsson felmérése szerint az 5G jelentősen növeli a forgalmat a szolgáltatóknál, és újítások bevezetésére ösztönzi őket. Terjedése ugyanakkor nem egyenletes, hiszen Európa lemaradni látszik Észak-Amerika és India mögött. […]
2G, 3G, 4G, 5G internet

És még ez is...