Az NMHH szerint csak átmenti lesz a visszaesés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint átmeneti visszaesésre számíthatnak a távközlési cégek, s késhetnek az 5G hálózatok kiépítése.

A koronavírus-járvány nyomán kialakuló gazdasági krízis átmenetileg nehéz helyzetbe sodorhatja a távközlési szektort is: a nemzetközi előrejelzések 2020-ra mérsékelt, 3,4 százalékos visszaeséssel, gyengülő tőzsdei árfolyamokkal, és az 5G hálózatok kiépítésének késésével számolnak – hívta fel a figyelmet a hatóság legfrissebb piaci összefoglalójában. A hatóság az Európai Unió döntései és különböző nemzetközi elemzőcégek jelentései alapján a járvány kitörése óta rendszeresen készít összefoglalókat a piac és a nemzetközi szabályozás alakulásáról. Az NMHH idézi az Analysys Mason 32 ország, köztük Magyarország vizsgálatán alapuló áprilisi előrejelzését, miszerint a járvány a gazdaság többi szereplőjéhez képest kevésbé fogja negatívan érinteni a távközlési szektort annak viszonylagos rugalmassága miatt: 3,4 százalékos visszaesést jósolnak 2020-ra. Az elemző cég tavaly még 0,7 százalékos emelkedést jelzett, így összességében négy százalék lehet a veszteség. A távközlési szolgáltatók azonban képesek lehetnek arra, hogy kezeljék a helyzetet a beruházások halasztásával és a működési költségek visszafogásával. A teljes konszolidáció viszont csak 2022 végére várható a munkanélküliség miatt. Vizsgálatuk alapján a mobilcégeknek valószínűleg nehéz lesz fogyasztóikat magasabb árú mobilcsomagok felé terelni, ami tovább fogja rontani az előfizetőnkénti átlagos bevételt is – ezt igazolja már néhány új szolgáltatói promóció.

A Reuters összeállítása az úgynevezett MSCI-indexet vizsgálta, amelyet 23 ország több mint 1600 társaságának a részvényátlagából képeznek, Magyarország nélkül. Az elemzés szerint a telekommunikációs szolgáltatások MSCI-indexe 13 százalékot gyengült az év eleje óta, miközben az egészségiparban hat százalék, a technológiai vállalatokra vetítve nyolc százalék, a fogyasztási cikkeket nézve pedig tíz százalékos volt a csökkenés. A távközlési cégek egyelőre nem váltak a járvány nyertesévé, bármennyire is állják a megnövekedett forgalom rohamát – közölte az NMHH. A kialakult gazdasági helyzet miatt az 5G hálózatok kiépítése akár egy évet is késhet a Telecoms.com első felmérései szerint, pedig néhány hónapja még minden tanácsadó cég az 5G évének kiáltotta ki 2020-at. Felemás a kép a frekvenciaértékesítések terén is. Vannak országok, ahol változatlan az érdeklődés az 5G-rendszerek számára értékes spektrumrészekért, máshol a járvány miatt inkább elhalasztották a frekvenciák értékesítését. A magyar helyzetet tekintve biztató, hogy az NMHH március 26-án élénk érdeklődés mellett, több mint 128 milliárd forintért értékesítette a tavaly indult eljárásba bevont frekvenciák zömét, a Magyar Telekom pedig a Vodafone után Magyarországon másodikként, április 9-én már el is indította kereskedelmi 5G-szolgáltatását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Adóbevallási szezon: visszaélnek NAV nevével a csalók

vas máj 3 , 2020
A kiberbűnözők módszerei között évről-évre megfigyelhető az adóbevallási időszakhoz köthető fokozott adathalász tevékenység. Az adózási és adójóváírási időszak során küldött megtévesztő üzenetek célja: érzékeny, személyes adatok adószám, bankkártya, vagy kapcsolati adatok) megszerzése, illetve pénz kicsalása az áldozattól. Az ilyen csaló, hamis oldalak megtévesztésig hasonlítanak az eredeti honlapokra, azonban kellő elővigyázatossággal […]