Orosz hackerek a Kaspersky vírusirtójával jutottak hozzá az NSA titkos adataihoz

Orosz hackerek a szintén orosz Kaspersky Lab számítógépes cég vírusirtó programja révén jutottak hozzá az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik külső munkatársának személyes számítógépén tárolt titkos adatokhoz és dokumentumokhoz – jelentette internetes oldalán a The Wall Street Journal.

A cikk szerint a hackerek az orosz kormány számára dolgoztak, és kifejezetten titkosított dokumentumokat loptak el, amelyek többsége az amerikai titkosszolgálatok kibervédelméről szólt, valamint arról, hogy maga az NSA hogyan lop adatokat külföldi számítógéprendszerekről. Az adatlopás lehetővé tette Oroszországnak, hogy kivédhesse az NSA általi felderítést, és ez észrevétlen is maradjon. A lap meg nem nevezett forrásai szerint az NSA egyik alvállalkozó cégénél dolgozó külső munkatárs maga mentette le az adatokat és tette rá az otthoni számítógépére. Mivel a Kaspersky Lab vírusirtóját használta, az oroszok azonosították a munkatársat, és “leszívták” a gépéről az adatokat. A The Wall Street Journal nem közölte sem az alvállalkozó cég, sem a munkatárs nevét, de azt írta: feltételezések szerint az illető azért mentette le magának az adatokat, hogy otthon is dolgozhasson velük.

A hackertámadást 2015-ben követték el, de csak tavaly tavasszal fedezték fel. Az eltulajdonított dokumentumok részletezik, hogy az NSA hogyan hatol be külföldi hálózatokba, milyen számítógépes kódokat használ az ilyen típusú hírszerzéshez, és hogyan védi az Egyesült Államokban lévő számítógépes rendszereket. Az oroszok a megszerzett információk révén nemcsak az amerikaiak, hanem más országok számítógépes rendszereibe is behatolhattak. Ez az első ismert és nyilvánosságra került adatlopás, amelyben a Kaspersky Lab vírusirtóit használták orosz hackerek az amerikai kormány elleni kémkedéshez. A Kaspersky Lab vírusirtói rendkívül népszerűek mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában. 2016-ban a cég több mint félmilliárd dolláros forgalmat bonyolított le, és világszerte több mint négyszázmillió felhasználója van.

Az NSA szóvivője nem kommentálta a The Wall Street Journal információit. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi minisztérium – amelyhez az NSA is tartozik – nem a Kaspersky Lab vírusirtóit használja. A lap megkeresésére a Kaspersky Lab közleményben szögezte le: a cikk nem közölt “semmiféle bizonyítékot, amely alátámasztja az említett incidenst, ennek következtében azt kell feltételeznünk, hogy a hamis vádaskodás újabb példájával állunk szemben”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A KÖKI Terminál diákhiteles ügyfélszolgálatának annyi

hét okt 9 , 2017
Az elmúlt időszakban beérkezett diákhitel-szerződések negyven százalékát már elektronikus aláírással kötötték meg – közölte a Diákhitel Központ Zrt. A közlemény szerint az online platform népszerűsége és a telefonos ügyintézés általánossá válása miatt a cég október 15-én bezárja a KÖKI Terminálon működtetett személyes ügyfélszolgálatát. A budai Kacsa utcai ügyfélszolgálat a jövőben […]