A magyar internetezők többsége félti a banki adatait

1

A magyar internetezők hatvan százaléka pénzügyi információinak, banki adatainak biztonsága miatt aggódik a Google megbízásából készített legfrissebb reprezentatív kutatás szerint.

Az eredmények alapján a magyarok 11 százaléka személyes információinak, lakcímének biztonságát félti. A válaszadók öt százalékának az általa látogatott weboldalak/internetes keresési előzményeinek, négy százalékának személyes pillanatainak, családi fotóinak, és szintén négy százalékának a kollégáknak, a barátoknak és a szeretteiknek küldött e-mailek védelme a legfontosabb. Ugyanakkor tíz százalékuk úgy nyilatkozott, hogy nincs olyan információ, amelyet különösképpen védeni szeretne az interneten. A megkérdezettek 41 százaléka még nem tapasztalt semmilyen online visszaélést, vagy csalási kísérletet. A kutatás szerint a magyarok 28 százaléka kapott adathalász (phishing) e-mailt, húsz százalékuk esetében vírus vagy más kártevő szoftver fertőzte meg számítógépüket, amellyel személyes adatokat manipuláltak, loptak vagy töröltek. 16 százalékuk panaszkodott arra, hogy jogtalanul fértek hozzá a közösségi médiás és/vagy e-mail-fiókjaihoz. Tíz százalékuk pedig arról számolt be, hogy szélhámosság áldozata lett: előre fizetett olyan termékért vagy szolgáltatásért az interneten, amely nem létezett. Az online fiók védelmének erősítésére számos bevált módszer létezik, ezekkel viszont továbbra is kevesen élnek: a magyar internetezők mindössze 33 százaléka használ eltérő jelszavakat, míg hét százalékuk ugyanazt a jelszót adja meg minden online fiókjához. A kétlépcsős azonosítást továbbra sem használja egyik online fiókjához sem a magyar internetezők 28 százaléka, ezzel a felmérésben részt vevő országok közül Magyarország a legutolsó helyen áll.

One thought on “A magyar internetezők többsége félti a banki adatait

 1. Jogosan!
  A bankkártyán szerepel minden adat, amit lemásolva internetes vásárlásra lehetősége nyílik a másolónak: Név, kártyaszám, érvényességi dátum, CVV biztonsági kód.
  Ha egy benzinkútnál egy sötét ablak mögé be kell adnom, honnan tudhatom, nem másolják-e le?
  Kértem a banktól olyan kártyát amin nincs CVV kód. Nincs, nem tudnak adni.
  Én egy finom csiszolópapírral eltávolítottam róla.
  Internetes vásárláshoz pedig internetkártyát használok, amire csak a vásárláshoz szükséges összeget vezetem át. Pénzt eddig nem vesztettem, de átlagban napi egy trükkös (béna fogalmazású, hibáktól hemzsegő) leveleket kapok dél-afrikai és egyéb „bankemberektől”.
  Szerencsére a G-mail spamnak minősíti, s így gyorsan megszabadulok tőlük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Európa szkeptikus

csü febr 7 , 2019
Egy friss felmérésből az derül ki, hogy az európaiak általánosságban kevésbé optimisták a digitalizációt és a jövő technológiáit illetően, mint az Ázsiában élők. A megkérdezettek többsége pozitívan áll a digitalizációhoz. Az egyes régiók közötti különbségek azonban jelentősek. Az Amerikai Egyesült Államok és a nyugat-európai nemzetek sokkal kevésbé (mintegy ötven százalékban) […]

És még ez is...