Nem ússzuk meg a kokikat és sallereket az Uniótól

Didier ReyndersAz Európai Bizottság (EB) kész fellépni, ha egy tagállam nem követi a jogállamisági jelentés ajánlásait, számos eszköz áll rendelkezésére azok megvalósítására – jelentette ki Didier Reynders.

Az uniós igazságügyi biztos a múlt héten bemutatott jogállamisági jelentéséról tartott európai parlamenti vitán azt mondta, hatékony az uniós bizottság és a tagállamok közötti párbeszéd, ugyanakkor „nem minden esetben elegendő”. Szavai szerint amennyiben nem gyümölcsözőek egy tagországgal folytatott jogállamisági megbeszélések, a brüsszeli testület több eszközt is alkalmazhat az ajánlások érvényesítésére. Az uniós biztos az EB rendelkezésére álló eszközök között különböző jogsértési és költségvetési eljárásokat, a feltételességi mechanizmus biztosította eljárás megindítását említette abban az esetben, ha a jogállamisági jelentésben található ajánlásokat egy tagállam nem vezeti be.

A jelentés megállapította, hogy a korrupció továbbra is komoly probléma még akkor is, ha számos tagállam hozott intézkedéseket a leküzdésére, hajtott végre büntetőjogi reformokat, vagy további források bevonása révén tett lépéseket a korrupció elleni küzdelemért felelős bűnüldöző hatóságok kapacitásának megerősítésére. Rendkívül szükséges a korrupció elleni hatékony fellépés. A jelentés szerint a tagállamok többségében olyan környezet alakult ki, amely segíti és támogatja a civil társadalmat, néhány országban azonban még mindig nem létezik hivatalos keret az érdekelt felekkel való konzultációra, a civil szervezetek és jogvédők pedig továbbra is finanszírozási problémák és a működési területük korlátozása jelentette kihívásokkal szembesülnek. Az Európai Bizottság elvárja a civil szervezetek számára támogató környezet kialakítását. Az uniós testület értékeli az ajánlások megvalósítását a jogállamiságra vonatkozó politikák terén és arra biztatja a tagállamokat, hogy kezeljék a feltárt problémákat – tette hozzá az uniós biztos.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője a vita során elmondott beszédében azt mondta, a nemrégiben elfogadott, „bosszútörvénynek” nevezett pedagógustörvénynek nincs helye az Európai Unióban. Tanárok és diákok Magyarország több pontján tartottak megmozdulásokat, ugyanis „a magyar közoktatás összeomlófélben van” – jelentette ki. A tüntetéseken részt vevő tanárok, illetve a kritikát megfogalmazó oktatók elbocsátással nézhetnek szembe – közölte. Noha az oktatáspolitika nemzeti hatásköre tartozik, jelen esetben azonban nem oktatást érintő politikáról van szó, hanem egy „jogállamisági kérdésről, egy demokratikus minimumról” – mondta. Az intézkedés ellen fel kell lépni. Az EU intézményeinek követelniük kell, hogy ezt a „tisztességtelen és szégyenletes” törvényt a magyar kormány visszavonja – tette hozzá felszólalásában Cseh.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hasít a Gloster

pén júl 14 , 2023
A Gloster csoport nettó 1410 millió forintos nyitott rendelésállománnyal zárta a második negyedévet, ami 28 százalékkal, azaz több mint 300 millió forinttal magasabb, mint az egy évvel korábbi. A Gloster Infokommunikációs Nyrt. negyedéves jelentése szerint a rendszerintegrációs üzletágat kedvezően érinti, hogy az ellátási láncok helyreállnak, a chip- és egyéb alapanyaghiány […]
Gloster

És még ez is...