Újabb magyar vétó érik: erősítené a korrupcióellenes fellépés hatékonyságát az EU

korrupcióAz Európai Bizottság új intézkedéscsomagot mutatott be, amely megerősített szabályokat tartalmaz a korrupciós cselekmények bűncselekménnyé nyilvánítására, a korrupcióért kiszabható szankciók uniós szintű harmonizálására, valamint egy célzott, közös külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer létrehozására.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a javaslat bemutatásakor elmondta, az uniós bizottság egységes jogszabályt kíván bevezetni a korrupciós bűncselekmény minden fajtájára és a vonatkozó szankcióra vonatkozóan. Ennek érdekében a korrupcióként üldözendő bűncselekmények definíciójának harmonizálását tűzte ki célul, amely nemcsak a vesztegetést, hanem a jogtalan elsajátítást, a befolyással üzérkedést, a funkcióval való visszaélést, valamint a korrupciós bűncselekményekhez kapcsolódó igazságszolgáltatás akadályozását és a jogellenes gazdagodást is büntetendő cselekményként foglalná magában.

Büntethetővé tesszük a korrupció minden fajtáját — jelentette ki a belügyi biztos

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a részleteket ismertetve elmondta: az új intézkedések megerősítik a végrehajtási eszközöket, nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre és a feddhetetlenség kultúrájának kialakítására, amelyben – mint mondta – a korrupció semmilyen formája sem fogadható el. A szabályok növelik a természetes és jogi személyek büntetőjogi szankcióinak mértékét, harmonizálják a súlyosbító és enyhítő körülményeket — mondta Jourová.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón közölte: az uniós bizottság hatékonyabbá tenné a korrupciós ügyekben való nyomozást azáltal, hogy előírná a tagállamoknak: biztosítsák, hogy a bűnüldöző szervek és az ügyészek megfelelő vizsgálati eszközökkel rendelkezzenek a korrupció elleni küzdelemhez. Továbbá minimális szabályok bevezetését sürgeti az elévülésre vonatkozóan, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a korrupciós bűncselekmények bíróság elé viteléhez — közölte Szkínász.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió globális szankciós eszközrendszer bevezetésével kívánja büntethetővé tenni a világban bárhol feltárt súlyos korrupciós cselekményeket. A külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer segíteni fogja az EU olyan kulcsfontosságú célkitűzéseinek elérését, mint a béke megőrzése, a nemzetközi biztonság megerősítése, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítása és támogatása a világban — emelte ki. A „súlyos korrupciós tevékenységekben” érintettek vagyonuk befagyasztásával, kiutasítással, illetve uniós beutazás megtagadásával számolhatnak. Az új jogszabályok ki fogják egészíteni és javítani fogják az EU belső és külső korrupcióellenes eszközeit, és megmutatják az EU eltökéltségét, hogy bármilyen eszközt kész használni a korrupció elleni küzdelemben — nyilatkozta az uniós diplomácia vezetője.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Itt az ASUSTOR legújabb, SSD alapú Flashstor sorozata

pén máj 5 , 2023
Az ASUSTOR bemutatta új SSD alapú Flashstor sorozatát. A Flashstor 6 és a Flashstor 12 Pro az ASUSTOR első dedikált PCIe 3.0 M.2 NVMe SSD-vel szerelhető NAS sorozatának tagjai. A Flashstor 6 hat M.2 foglalattal rendelkezik az NVMe SSD-k számára és két 2,5 GbE csatlakozó is helyet kapott az eszközön […]
Asustor Flashstor

És még ez is...