Megvannak az adatvizualizációs verseny győztesei

adatvizualizációKihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit.

Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és bemutatniuk. Az adatvizualizációs verseny résztvevői azontúl, hogy megismerkedhettek az SAP újgenerációs felhő-megoldásával, tréningen is részt vehettek, és szakmai kapcsolataikat is bővíthették. A verseny győztesei pedig az SAP NOW Hungary 2024 konferenciájára is belépést nyertek.

Adatmennyiség: Fordult a kocka

Míg pár évtizeddel ezelőtt az adathiány, addig ma már az óriási mennyiségű adat, az adatok sokfélesége és széttöredezettsége, valamint az adatvagyon megfelelő hasznosítása, értelmezése jelenti az egyik legnagyobb kihívást a vállalatok számára. A SAC az SAP Business Technology Platformon belüli analitikai és tervezési megoldásként biztosít naprakész döntés-előkészítést az egész vállalatra kiterjedően. Egy platformon egyesíti a klasszikus üzleti intelligencia (BI) funkcióit a gépi tanulás alapú előrejelzésekkel, valamint egy teljes körű tervezési megoldással, mindezt egy könnyen elsajátítható, Low-Code No-Code alapú fejlesztői környezetben. Az SAP új döntéstámogató eszköze a következő években a vállalati BI és teljesítménymenedzsmenttel (CPM) kapcsolatos projektekben egyre nagyobb szerepet fog kapni.

„Az SAC egy újabb megoldásunk, amivel igazi versenyelőnyt kínálunk a vállalatoknak a piacon: az adatok integrációjával és naprakész vizualizációkkal segítjük a gyorsabb döntéshozatalt és az átfogó analitikai szemlélet alkalmazását. Az IFUA Horváthtal közösen meghirdetett versenyünkkel szerettük volna ezt a rendkívül hatékony eszközt minél szélesebb körben megismertetni, vállalati oldalon és a pályakezdők számára is platformot biztosítani a fejlődésre. Azt gondolom, egy ilyen kezdeményezéssel nemcsak az SAP és partnere ad hasznos tudást a résztvevőknek, de mi is tanulhatunk a kollégák és fiatal tehetségek kreatív megoldásaiból és újító ötleteiből” – mondta Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

Tréningprogram a versenyzőknek

Az ötven csoportot alkotó 84 diák és 61 vállalati résztvevő a verseny előkészítő fázisában speciális képzésen ismerhette meg a SAC platformot, a vállalati tervezés és az adatelemzés ötvözését, a hatásos beszámolástréning során pedig módszertani alapokat sajátíthattak el arról, hogyan kell egy riportot koncepcionálisan felépíteni, melyek a jó diagramtípusok, és hogyan kell egy üzenetet hatékonyan közvetíteni döntéshozók számára.

„Azt látjuk ügyfeleinknél, hogy a governance alapú, „egy igazság” elvhez igazodó döntéstámogató rendszerek kiemelt jelentőségűek, és ehhez szemantikus réteggel is bíró informatikai környezetre van szükség. A MI-megoldásokhoz elengedhetetlenek a stabilan jó minőségű adatok, amelyhez a szemantikus rétegen keresztül vezet az út.

Az üzleti intelligenciával foglalkozók körében az adatvizualizációs ismeretek ma már a digitális írás-olvasási kompetencia részét képezik, ezért nagyon örülünk, hogy kezdeményezésünket ilyen sokan találták inspirálónak” – mondta Havas Levente, az IFUA Horváth üzleti intelligencia területért felelős partnere. A versenyhez a KSH agrártémakörben szolgáltatott feldolgozható adatokat: a növénytermesztésről begyűjtött 2000–2020 közötti, megyei szintű, terménykategóriánkénti adatokat kellett a résztvevőknek elemezniük és látványosan feldolgozniuk. Az előzsűrizést követően a legjobb öt vállalati- és öt diákcsapat az SAP Kreatív Arénában prezentálta megoldását az adatvizualizációs szakmai zsűrinek.

Kiderült minek örül a KSH

„A KSH mindig örül annak, ha adatait használják, és fontos küldetésének tekinti az adatműveltség, adatjártasság előmozdítását a felhasználói és a szélesebb közönség körében is. A mai felgyorsult világban, amikor végtelen sok adat áll rendelkezésünkre, viszont az általános koncentrációs készség drasztikusan lecsökkent, hatalmas szerepe van az adatvizualizációs megoldásoknak, melyek segítségével rövid idő alatt, hatékonyan közvetíthetők a legfontosabb összefüggések és információk” – fejtette ki Valkó Gábor, a KSH Statisztikai Igazgatóságáért felelős elnökhelyettese.

A győztesek

Vállalati kategóriában sorrendben az Unicorn Tears (CPI Hungary Kft.), a Story Force One (Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.), a Silly Agents Committee (MOL Nyrt.) csapatokat, míg a diákok között az Adatbányászok (ELTE), a SAC/kb (Corvinus Egyetem) és a SÆC (ELTE) csapatokat díjazták kiemelkedő teljesítményükért.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A NAV rajta tartja a kezét apróhirdetések ütőerén

vas ápr 21 , 2024
ShareTweetPinShareApróhirdetési oldalon árult számítástechnikai termékeket egy eladó, akinek ebből komoly jövedelme származott. Mindez az internetes és a banki adatok alapján vált egyértelművé, mivel rendszeres bevételeit nem vallotta be — közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A NAV Heves megyei ellenőrei internetes piactereket, eladói felületeket vizsgálva találtak rá egy apróhirdetési oldal […]
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

És még ez is...