Gömbgrill kezdőknek és haladóknak

grillplázaAhogy beköszönt a jó idő, már alig várjuk, hogy a szabadban sütögethessünk, hiszen páratlan hangulata van egy grillezésnek. Sokszor azonban a házigazdának meggyűlik a baja tűzgyújtással.

A Grillplaza.hu segítségével most megtudjuk, hogyan kell kezelni a tűz kérdését egy körgrillben.

A gömbgrill eredete

Bizonyára mindannyiunk előtt megjelenik a kép, ahogy az ősemberek kezdetleges nyársakra és botokra szúrva forgatják a húst a tűz felett. A frissen sült hús már akkor is ínyencségnek számított, így megpróbálták tökéletesíteni technikájukat. Így alakult ki többek között a kemence és a különféle főzőedények is. Kicsit előreugorva az időben pedig már felfedezhetjük a tandoori kemencét Indiában és a fatüzelésű mushikamadot Kínában. Innen már csak egy lépés volt a fatüzelésű grill elterjedése.

Az amerikai katonák hamar felfedezték a benne rejlő lehetőségeket, hogy aztán hírét vigyék az egész világban. Népszerűsége azóta is töretlen, köszönhetően az utánozhatatlan füstös aromának, mellyel mennyeivé teszi a különböző a steakeket, húsokat. Ha Te is szeretnéd a szádban érezni ezeket az ízeket, ruházz be egy Kamado grillre a Grillplaza.hu webshopjából!

Így gyújtsunk tüzet a grillben

Nem mindegy azonban, hogy egy gömbgrillben hogyan bánunk a tűzzel. Azt jól tudjuk, hogy az égéshez oxigén, éghető anyag és a megfelelő hőmérséklet megléte szükséges. Grillezéshez a legjobb keményfa brikettet vagy faszenet használni, a tűzgyújtó folyadékokat azonban messzire kerüljük el. Nemcsak extra veszélyesek, de az ételek ízét is túl füstössé tehetik.

Az első lépés a tűz meggyújtása. A faszéndarabok gondos elrendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy a levegő jól át tudja járni őket, így elég magas legyen a hőmérséklet a grillben. Ennek érdekében helyezzük alulra a nagyobb darabokat, közéjük pedig a kisebbeket. A gömbgrill tűzterét félig töltsük meg faszénnel, majd pedig gyújtsuk meg a tüzet.

Ezért egyedülálló a Kettle Joe

A grillezésben a legnehezebb feladat a megfelelő hőmérséklet eltalálása, illetve az égés intenzitásának szinten tartása. A Kamado Joe Kettle Joe gömbrilljével ez már nem is olyan bonyolult többé. A modell fejlesztőinek sikerült elérni ugyanis, hogy kevés szén felhasználásával is maximális legyen a hő kihasználása és megtartása. Sőt, a 2-Tier Divide & Conquer rendszer még a különböző fogású ételek eltérő hőmérsékleten való sütését is lehetővé teszi. Mindemellett a hyperbolikus slo roller a levegő megfelelő áramlását hivatott szolgálni, aminek a barbecue sütés során van nagy szerepe. 

Azoknak, akik még csak most ismerkednek a grillezés fortélyaival, de azoknak is, akik már régóta mesterei a grillezésnek, jól jöhet egy sokoldalú, komplex gömbgrill. Kétségtelenül könnyen kezelhető, multifunkciós és szerethető darab, mely tökélyre fejleszti a grillben sütés élményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Palkovics: a mesterséges intelligenciát ne alkalmazzák tömeges megfigyelésre, jogosulatlan adatgyűjtésre, profilozáson alapuló rendfenntartásra

sze nov 3 , 2021
ShareTweetPinShareA magyar mesterséges intelligencia (MI) szabályozási stratégia a proaktív, emberközpontú, több érdekelt fél bevonásán nyugvó megközelítésen alapul, hasonlóan több multilaterális és nemzetközi kezdeményezéshez – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Véleménye szerint a magyar megközelítés azért proaktív, mert már most képet alkot a közelgő kihívások nagyságrendjéről. Emberközpontú, mert biztosítani […]
ZX-81

És még ez is...