Kisvállalati titkokra is vadászik a Grabit

virusxA Kaspersky Lab nemrégiben azonosította a Grabit nevű, kifejezetten vállalatokra fókuszáló internetes kémprogramot, amely több mint tízezer, kis- és közepes vállalatoktól (kkv) ellopott fájlért felelős. Ezeknek túlnyomó részt Thaiföldön, Indiában és az Egyesült Államokban található a székhelyük. Fő célpontot képeztek a vegyipari, nanotechnológiai, oktatási, mezőgazdasági, média és építőipari cégek.

“Sok, a kémkedés céljából indított kampánnyal találkozunk, amelyek vállalatokra, kormányzati szervezetekre és más ismert intézményekre fókuszálnak, ezzel szemben a kis- és középvállalkozások ritkán állnak a figyelem középpontjában. A «Grabit» bebizonyítja, hogy nem csak a «nagy halak» érdekesek: a kibervilágban minden egyes szervezet, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e pénzzel, információkkal vagy politikai befolyással, lehetséges célponttá válhat egy vagy akár több rosszindulatú szereplő számára is. A«Grabit» jelenleg is aktív, éppen ezért rendkívül fontos, hogy ellenőrizzék a hálózatukat a megfelelő védelem érdekében” — mondja Ido Noar, a Kaspersky Global Research & Analysis Team vezető biztonsági kutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Vakáció: tippek, hogy ne váljon rámálommá III.

sze jún 3 , 2015
Itt a nyár, nyakunkon a vakáció, a felhőtlen pihenés, a szórakozás ideje. Üröm az örömben, hogy a hackerek nem hogy nem nyaralnak, hanem ilyenkor a pont a magukat (hamis) biztonságban érző nyaralók adataira vadásznak. A védekezés lehetőségeit a Kaspersky Lab szakértői foglalják össze. Használjunk virtuális magánhálózatot (VPN) az internetelérésünkhöz, és […]