Már megint közelg a Lányok Napja

Lányok Napja - robotÁprilis 25-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immáron 13. alkalommal várják a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat.

Az esemény alkalmából ezen a napon idén is számos nagyvállalat, egyetem és kutatóintézet nyitja meg a kapuit a fiatalok előtt országszerte, hogy bepillantást nyerhessenek a műszaki és természettudományok gyakorlati alkalmazásaiba. A szervezők közleménye szerint az eseményen idén 19 településen több mint hatvan programmal várják a 12-18 éves lányokat. A Lányok Napja kezdeményezés célja, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolás és középiskolás diákok tapasztalatot szerezzenek a jövő munkahelyeiről.

Az eseményen a fiataloknak bemutatják STEM-szakmák (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) sokszínűségét és a jövőben rejlő lehetőségeket. Több helyszínen ismerkedhetnek a robotikával vagy a mesterséges intelligencia alapjaival, kipróbálhatják az élményautózást, megtekinthetik, milyen egy baleseti helyszínelés drónokkal. Betekintést nyerhetnek abba, hogyan tervezik meg a gépészmérnökök azokat az autómotorokat, amelyek csak évek múlva kerülnek az utakra.

Fontosak a technológiai és informatikai ismeretek

Olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyen a fenntartható repülés, mi történik pontosan egy kibertámadásnál, vagy hogyan telik egy vezérigazgató napja egy it-cégnél. Megtudhatják, hányszor érik körbe az egyenlítőt egy áramszolgáltató hálózatai, hogyan kelnek életre a mobilappok, és mi a szerepe ebben egy UX designernek. Megtekinthetik az ország legmodernebb irodáját, felfedezhetik a Kvassay zsilipet, vagy kincseket kereshetnek GPS-szel.

A szervezők tájékoztatása szerint azért fontos a rendezvény, mert míg a munkaerőpiacon egyre jobban felértékelődnek a technológiai és informatikai ismeretek, a nők közül még mindig lényegesen kevesebben választják ezeket a szakterületeket, ami nagy hatással van arra, hogy természettudományos és informatikai szektorban évek óta munkaerőhiány tapasztalható (Ez mára már megváltozott, komolyak az elbocsátások az iparágban. A -szerk- megj.). Ez az alacsony részvétel már a felsőoktatásban megmutatkozik, és a későbbiekben további lemorzsolódás még fokozza ezt az aránytalanságot. Ennek okai változatosak, de fontos szerepet játszanak benne a társadalmi sztereotípiák és az információhiány.

A programok ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az FSZB 612 SIM-bankot foglalt le Oroszországban

ked ápr 23 , 2024
ShareTweetPinShareOroszország 42 régiójában a hatóságok 612 SIM-Bankot és közel 300 ezer SIM-kártyát foglaltak le, amelyeket diverzánsok és terroristák is használhattak. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleménye szerint harminc személy ellen csalás, további kettő ellen számítógépes információkhoz való illegális hozzáférés miatt indult büntetőeljárás. A SIM-Bankokat márciusban, 177 helyszínen elvégzett házkutatás […]
SIM-Bank

És még ez is...