Az FSZB 612 SIM-bankot foglalt le Oroszországban

SIM-BankOroszország 42 régiójában a hatóságok 612 SIM-Bankot és közel 300 ezer SIM-kártyát foglaltak le, amelyeket diverzánsok és terroristák is használhattak.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleménye szerint harminc személy ellen csalás, további kettő ellen számítógépes információkhoz való illegális hozzáférés miatt indult büntetőeljárás. A SIM-Bankokat márciusban, 177 helyszínen elvégzett házkutatás során foglalták le az FSZB és az orosz belügyminisztérium emberei.

„A SIM-Bankok tulajdonosai törvénybe ütköző tevékenységének vetettek véget, amelyeken keresztül illegálisan aktiválták közösségi hálózatok, üzenetküldők, pénzügyi tárcák és bankszámlák profilját, amelyeket a többi között diverzáns akciókra és terrorista tevékenységre használtak” – áll az FSZB közleményében. A szolgálat szerint egy-egy SIM-Bank akár több száz SIM-kártya egyidejű használatát is lehetővé teszi, és tömeges üzenetküldésre és telefonálásra is használható. A bűnözők az ilyen eszközöket félrevezető információ és terrorista fenyegetésekről szóló hamis üzenetek terjesztésére (IS) használják.

Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a lefoglalt SIM-Bankok és szerverállomások összkapacitása naponta több mint negyvenmillió csalárd hívás lebonyolítását tette lehetővé. Volk szerint a belügyi tárca szakemberei összesen 937 SIM-bankot és 11 szerverállomást lepleztek le és különböző szolgáltatók legalább 277 ezer SIM-kártyáját vonták ki a forgalomból. A belügyi szóvivő szerint az eszközöket tömeges üzenetküldésre, a SIM-kártyák aktiválására és a nemzetközi telefonforgalom orosz hálózatokra való átkapcsolására használták. Hozzátette, hogy 44 személyt vádoltak meg bankszámlákról történő pénzlopással.

Nemrégiben Magyarországon füleltek le SIM-Bankkal „dolgozó” csalókat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

CSR: A Google már nem védi a kölcsönzött alkalmazottainak jogait

ked ápr 23 , 2024
ShareTweetPinShareÉrdekvédelem: a Google anyavállalata az Alphabet Inc bejelentette, hogy magukra hagyja a kölcsönzött munkavállalóit és nem védi tovább a jogaikat.  A Google bejelentette, hogy vissza fogja vonni azokat a követelményeket, hogy az amerikai beszállítók és munkaerő-kölcsönző cégek legalább 15 dolláros órabért fizessenek alkalmazottaiknak, valamint egészségbiztosítást és egyéb juttatásokat nyújtsanak, ami […]
Google

És még ez is...