Bűnbanda magyarországi call centerét számolták fel

Hybertone GSM átjáró

 

Első alkalommal sikerült felszámolnia a rendőrségnek egy banki adatokkal csalásokat elkövető társaság magyarországi call centerét.

A csalók telefonon hívtak fel embereket magukat banki ügyintézőnek kiadva. Azt akarták elérni, hogy a sértettek egy szoftvert telepítsenek telefonukra, amelynek révén ők hozzáférést szereznek banki számláikhoz, hogy onnan a pénzt maguknak átutalják – mondta el a Pécsi Rendőrkapitányság alosztályvezetője. Mészáros Bence közölte: a napokban öt helyszínen tartottak kutatást, és három embert vettek őrizetbe, akiket letartóztatott a bíróság. A március elején megkezdett akcióban a nyomozók egy szolnoki házban találták meg az átjátszóállomást, a csalókat segítő szervert. A rendszer képes fiktív hívószámokat generálni, illetve elrejteni azt, hogy a csalók honnan keresik áldozataikat.

A szálak elvezettek egy másik szolnoki ingatlanba, ahol hasonló berendezéseket találtak. A csúcstechnikájú eszközöket egy ukrán állampolgárságú informatikus mérnök állította össze. A rendőrök őrizetbe vették őt, és kutatás tartottak budapesti lakásában, ahol hasonló eszközökre bukkantak. Az összegyűjtött adatok visszavezették a vizsgálatot Szolnokra, ahol egy irodában további berendezéseket találtak, majd egy város melletti ingatlanban újabb átjátszóra bukkantak. A mérnökön kívül egy ukrán és egy ukrán-magyar állampolgárságú embert vettek őrizetbe. A gyanúsítottak a megszerzett pénz jelentős részét kriptovalutára váltották, ezért a sértetteknek kicsi az esélyük arra, hogy a káruk megtérüljön – közölte Mészáros.

A kép jobb szélén látható GoIP jelölésű eszköz egy VoIP GSM Gateway rövid neve. Célja, hogy áthidalja a VoIP-hívásokat a GSM-be és a GSM-hívásokat a VoIP-be. A képen kettessel jelölve egy SIM Bank-128, amelybe 128 SIM-kártyát lehet helyezni. Bal oldalt néhány nyolccsatornás 4G LTE VoIP átjáró és három 32 SIM-kártyát fogadni képes SIM Bank, mint például az 1, 3, 4-es jelölésű készülék. Ezeket az eszközöket a Kínai Shenzhen HyberTone Technology Co., Ltd. a 2010-es évek kezdete óta gyártja, használatuk nem minden országban engedélyezett.

Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese emlékeztetett, hogy a közelmúltban hozták létre a Kiber 300 nevű hálózatot, amelyben háromszáz nyomozó vesz részt. Ők adnak szakmai keretet a kiberbűnözők elleni Mátrix projektnek, illetve koordinálják a feladatokat. Elkészült a Mátrix 2.0 verzió, és kiemelt nyomozócsoportot hoztak létre, amely kifejezetten a külföldi elkövetői körökre, főképp a szervezőkre és irányítókra összpontosít .

Töreki felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára. Ennek része a Kiberpajzs program, amely segít eligazodni az egyre inkább terjedő csalási kísérletek típusai között, illetve abban, hogy miképp lehet elkerülni az áldozattá válást. Hasonlóan fontos a rendőrök folyamatos továbbképzése is. A tábornok közölte: országos szinten a hasonló bűncselekményeknek 531 gyanúsítottja van, a sértettek száma pedig meghaladja a 14 ezret. Csaknem nyolcezer esetében még tart a vizsgálat. Eddig negyvenhat olyan ember ellen indult eljárás, aki a gyanú szerint a csalókat irányította. Nyolcvanhárom szervezőt és 154 strómant tartanak nyilván, 59-en jelenleg is letartóztatásban vannak .

Veszelka Mihály, a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársa közölte: operatív eszközökkel, szakértőkkel támogatták a felderítést.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Zeneipar: Hasít az előfizetéses streaming

szo márc 23 , 2024
ShareTweetPinShareAz előfizetéses online zenehallgatás repítette 2023-ban a hangfelvételipart. Utóbbi összbevétele tavaly 10,2 százalékkal 28,6 milliárd dollárra nőtt, Magyarországon 16 százalékos növekedés mellett 9,3 milliárd forint volt ez a szám. Az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) közzétette a Global Music Report című jelentést, a szervezet hazai képviselője, a Magyar-Hangfelvétel-kiadók […]
zene stream

És még ez is...