Megvan miért érzed, ha büdös a kollégád

büdösA testszag és egyéb bűzök észlelésének mechanizmusát azonosították amerikai kutatók – írja a The Guardian.

A mintegy négyszáz szaglóreceptornak csupán töredékéről mutatták ki eddig, hogy részt vesz a speciális szagok észlelésében. “Még mindig meglepő módon keveset tudunk arról, hogyan működnek a szaglószervi receptorok, miként lépnek egymással kapcsolatba, hogy kódolják az észleléseket” – mondta Joel Mainland, a Pennsylvaniai Egyetem és Monell Chemical Senses Center közös tanulmányának társszerzője. A már feltárt receptorok között van például a cis-3-hexen-1-ol nevű, a frissen vágott fűre emlékeztető illatú kémiai anyagot érzékelő receptor és az androsztenon nevű, a szteroidhormon érzékeléséhez köthető receptor. Utóbbi az egyén genetikai felépítésétől függően lehet vizelethez hasonlatos vagy szantálfa illatú, és akár illattalan is. A kutatók most felfedezték azt a szagreceptort, mely a testszag, valamint azt, amely a pézsmaszerű illat észleléséért felel.

A tanulmány szerint Mainland és kollégái ezer kínait kértek meg, hogy egy százpontos skálán értékeljék tíz szaganyag intenzitását és kellemességét. A szagok között szerepelt a galaxolid, egy szintetikus pézsma, és a 3M2H. Ez a körülbelül 120 testszagú vegyi anyag egyike, de amely önmagában hordozza ezt a “jellegzetes illatot”. A szakértők ezt követően az eredményeket összevetették a minden résztvevő teljes genomjának elemzéséből származó adatokkal. Az eredmények megerősítették a korábban felfedezett összefüggéseket az érzékelés, az intenzitást és a specifikus szagreceptorok genetikai változatai között négyből három illat, köztük az androsztenon esetében is. A kutatók találtak genetikai variánsokat is, amelyek a galaxolid és a 3M2H pézsmaillatának érzékeléséhez kapcsolódnak. Ezáltal először azonosították emberben azokat a szagreceptorokat, amelyek részt vesznek ezen illatok észlelésében. Mainland szerint eredményeik akár gyakorlati haszonnal is járhatnak például személyi higiéniai termékek fejlesztésénél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nyisson az újra! Válasszon környezetbarát és természetes szigetelőanyagokat!

vas febr 6 , 2022
Az építőipar fejlődésével egyre több új anyag és technológia érhető el. Egy új ház építése vagy egy felújítás során érdemes végiggondolni milyen lehetőségeink vannak abban a tekintetben, hogy milyen építőelemekből, illetve építőanyagokból alakítjuk ki az életterünket.  Legtöbbünk elsősorban a színekkel, valamint a burkolatokkal foglalkozik. Azonban érdemes számba venni azokat a […]
naturicagroup.hu

Friss, ropogós