NMHH: 4G-n zajlik a mobilnetforgalom 95 százaléka

Tovább erősödött a 4G: fél év alatt csaknem négy százalékponttal nőtt a mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott eszközök aránya és öt százalékponttal az ilyen hálózaton bonyolított hívásforgalom — derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilpiaci jelentéséből.

A jelentés megállapítja, hogy a 4G-hálózatok jelentősége tovább erősödött, valamint a felhasználók is egyre több 4G-s készüléket használnak. 2019 második negyedévére a mobilinternet-forgalom több mint 95 százaléka, míg a belföldön indított hívásforgalom 17 százaléka már 4G-hálózaton zajlott, ami előbbi esetében 1,4-es utóbbinál öt százalékpontos emelkedés 2018 végéhez képest. A többi hálózat szerepe visszaszorulóban van, bár 2019 közepén a hívásforgalom háromnegyede még 3G-n, 8,4 százaléka 2G-n zajlott, a mobilinternet-forgalomnak viszont csupán 3,6 százaléka futott alacsonyabb generációs hálózaton. A mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott sim-kártyák száma is csaknem négy százalékponttal nőtt az év első felében, meghaladva a 82 százalékot. Ezzel egyidejűleg az internetforgalom is megugrott, 2015 végéhez képest négy és félszeresére, ezen belül 2019 első felében több mint nyolc millió gigabyte-os bővüléssel az év közepére megközelítette nyolcvanmillió gigabyte-os negyedéves adatforgalmat. Az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 első félévében több mint 16 százalékkal bővült – 51,5 gigabyte-ra, a fajlagos forgalom pedig több mint 12 százalékkal 2,41-ről 2,71 gigabyte/hó-ra emelkedett. Mára az összes, 6,8 milliónyi mobilinternet-kártya több mint 93 százaléka az okostelefonos-szegmenshez tartozik. Figyelemre méltó, hogy az okostelefonos lakossági felhasználók átlagos havi adatforgalma 2018 eleje óta már meghaladja a nem lakosságiakét.

A külföldön járó előfizetők nemcsak többen, hanem többet is használják a mobilinternet-szolgáltatást: a külföldi internethasználat csaknem megduplázódott 2018 és 2019 első féléveinek vége között: 1,66 millióról mintegy hárommillió gigabyte-ra emelkedett, a fajlagos forgalom alig fél gigabyte-ról csaknem háromnegyedre növekedett, a külföldön internetforgalmat bonyolító sim-kártyák száma pedig ötödével, 1,16 millióról 1,4 millióra nőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Orosz hackerek ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban

ked dec 10 , 2019
Orosz számítógépes hackerek ellen emeltek vádat a pennsylvaniai Pittsburghben – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium. A vádirat szerint Makszim Jakubec és Igor Turasev egy, az Ördög céhe nevű számítógépes bűnözői csoport vezetőjeként 2011 óta legalább tizenegy amerikai tagállamban tört fel számítógépes rendszereket. A két bűnöző – az ügyészségi dokumentumok […]