CSR: A Google már nem védi a kölcsönzött alkalmazottainak jogait

GoogleÉrdekvédelem: a Google anyavállalata az Alphabet Inc bejelentette, hogy magukra hagyja a kölcsönzött munkavállalóit és nem védi tovább a jogaikat. 

A Google bejelentette, hogy vissza fogja vonni azokat a követelményeket, hogy az amerikai beszállítók és munkaerő-kölcsönző cégek legalább 15 dolláros órabért fizessenek alkalmazottaiknak, valamint egészségbiztosítást és egyéb juttatásokat nyújtsanak, ami lehetővé tette a technológiai óriás számára, hogy elkerülje a szakszervezetekkel való munkaügyi egyezkedést.

A 2019-es irányelv eltörlése, valamint más lépések, például a kölcsönzött munkavállalók és a beszállítók belső rendszerekhez való hozzáférésének korlátozása azt a célt szolgálja, hogy megfeleljenek a változó amerikai és globális munkaügyi szabályozásoknak, amelyek a kölcsönzött munkavállalókkal kapcsolatosak – mondta a Reutersnek a Google egyik szóvivője. „Ezek a frissítések összhangba hoznak minket más nagyvállalatokkal, és egyszerűen tisztázzák, hogy a Google nem, és soha nem is volt a beszállítóink alkalmazottainak munkáltatója” – mondta a szóvivő.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy az amerikai Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsa januárban úgy döntött, hogy a Google a Cognizant Technology Solutions munkaerő-kölcsönző cég által biztosított munkavállalók úgynevezett „közös munkáltatója”, és alkudoznia kell a szakszervezetükkel. A testület részben a 2019-es irányelvre hivatkozott, mondván, hogy az lehetővé teszi a Google számára, hogy ellenőrzést gyakoroljon a munkavállalók felett, annak ellenére, hogy nem közvetlenül foglalkoztatja őket.

A munkaügyi tanács lépéseket tett annak érdekében, hogy megnehezítse a vállalatok számára a kölcsönzött és szerződéses munkavállalókkal folytatott tárgyalások elkerülését, többek között tavaly elfogadott egy szabályt, amely szerint a munkakörülmények felett közvetett ellenőrzést gyakorló vállalatok a szerződéses munkavállalók munkáltatóinak tekinthetők. Egy szövetségi bíró megakadályozta, hogy a szabály márciusban hatályba lépjen. A Google fellebbez a döntés ellen.

A Google szóvivője azt mondta, hogy a vállalat továbbra is érvényre juttatja a beszállítói magatartási kódexet, amely megköveteli a beszállítóktól és a munkaerő-kölcsönző cégektől, hogy biztonságos munkakörülményeket biztosítsanak és megfeleljenek a meglévő jogi kötelezettségeknek. A vállalat beszállítóinak többsége ugyanis olyan államokban működik, amelyek legalább 15 dolláros minimálbért írnak elő – mondta a szóvivő.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Véradók figyelem! Megújult a Vöröskereszt applikációja

ked ápr 23 , 2024
ShareTweetPinShareMegújult és minden platformon elérhető a Magyar Vöröskereszt Véradás elnevezésű telefonos applikációja. A szervezet közleménye szerint az alkalmazással bárki tájékozódhat a hozzá legközelebb lévő véradási helyszínről vagy a kedvenc véradási helyszínén történő legközelebbi esemény időpontjáról. Váradi Mariann, a szervezet véradásszervezésért felelős országos szakmai vezetője közölte, a megújult applikáció alkalmas az […]
Magyar Vöröskereszt

És még ez is...