Hszi: A technológiai korlátozások nem fogják megállítani Kína fejlődését

Mark Rutte és Hszi Csin-pingA technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök.

„A kínai népnek is törvényes joga van a fejlődéshez, és semmilyen erő nem állíthatja meg Kína tudományos és technológiai fejlődésének és haladásának ütemét” – mondta a kínai elnök Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. Hozzátette, hogy Kína továbbra is a mindenki számára előnyös megközelítést követi, magas szinten nyit a külvilág felé, és megosztja a fejlődés eredményeit minden féllel. Hszi elmondta, hogy Kína folyamatos és stabil politikát folytat Európával szemben, és Európát fontos pólusnak és együttműködő partnernek tekinti a többpólusú világban.

„Remélhetőleg Hollandia továbbra is pozitív szerepet fog játszani a kölcsönös megértés előmozdításában, valamint a Kína és Európa közötti konstruktív kapcsolatok fejlesztésében” – tette hozzá, és hangsúlyozta továbbá, hogy a gazdasági globalizáció ellenszélbe ütközhet, de a történelmi trend nem fog megváltozni: nem a szétválasztás és lánc megszakítása, hanem a nyitás és az együttműködés az egyetlen választás. Az Egyesült Államok 2023-ban biztonsági aggályokra hivatkozva megakadályozta a fejlett chipekhez és az azok előállításához szükséges berendezésekhez való kínai hozzáférést. Ennek okán tavaly Hollandia is korlátozásokat vezetett be a félvezetőgyártás legspecifikusabb technológiáira vonatkozóan.

Rutte: A korlátozások bumerángként fognak hatni

A korlátozás közvetlenül érintette a holland ASML technológiai órásvállalat azon jogát, hogy külön kiviteli engedély nélkül exportáljon termékeket Kínába, amely a vállalat második legnagyobb piaca volt 2023-ban; az engedélyezési kötelezettség hatályba lépése előtt több kínai vállalat vásárolt berendezéseket, így az ASML bevételeinek 29 százaléka a kínai piacról származott. A találkozón Rutte holland miniszterelnök elmondta, hogy nagyra értékeli a baráti kapcsolatokat Kínával, hozzátéve, hogy a „szétválasztás és a lánc megszakítása nem a holland kormány politikai döntése, mivel minden olyan lépés, amely aláássa Kína fejlesztési érdekeit, csak bumerángként fog hatni”.

Rutte Li Csiang kínai kormányfővel is találkozott, ahol a kínai fél elmondta, hogy Kína kész együttműködni Hollandiával a kínai-európai kapcsolatok tartós, szilárd és stabil fejlődésének előmozdítása érdekében, mert Kína mindig úgy vélte, hogy „az együttműködésnek kell lennie a kínai-európai kapcsolatok fő irányvonalának, és a partnerség a leghelyesebb pozíció mindkét fél számára”. Li hozzátette: Kína üdvözli, hogy Európa osztozik a kínai megapiac lehetőségeiben, és reméli, hogy Európa óvatosan vezet be korlátozó gazdasági és kereskedelmi politikát, illetve alkalmaz kereskedelmi korrekciós intézkedéseket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hivatalos: Kisvállalat lett a Microsoft Magyarország

ked ápr 2 , 2024
ShareTweetPinShareNem tiltakozott a Microsoft Magyarország az ellen, hogy a társaság egyik vezetőjét a kisvállalati kategóriában díjazták: ezzel mintegy elismerve, hogy a vállalat lecsúszott a középvállalati kategóriáról. A Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság egyik ügyvezetője, Szabó Péter lett „Az Év Cégvezetője” egy hr-magazin által megrendezett versenyen, kisvállalati […]
Szabó Péter Microsoft

És még ez is...