Mint a kisgömböc nő a mobiltelefonos adatforgalom

internetA mobiltelefonos adatforgalom továbbra is dinamikusan emelkedik, évi átlagos 37 százalékos növekedést mutat, miközben a hívásforgalom korábban tapasztalt növekedése az elmúlt 1,5 évben megállt – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A jelentés szerint míg a SIM-kártyák mennyisége csak lassú ütemben emelkedett 2019-től, addig a mobilinternet-forgalom jelentősen bővült. 2019 harmadik negyedévében a teljes mobilinternet-adatforgalom 110 petabájt volt, ami 34 százalékos éves átlagos növekedési ütemmel 2023 második negyedévére 349 petabájtra futott fel. A növekedési trend valószínűleg a közeljövőben sem áll meg, hiszen az utolsó negyedévben kiugróan nagy volt a változás. A forgalmazott adatmennyiség mindhárom szolgáltatási szegmensben – okostelefonos-, laptopos-, mobil M2M-szolgáltatások – meredeken bővült. A mobiltelefonos adatforgalom évi átlagos 37 százalékos, a nagyképernyős mobilinternet 23 százalékos, az m2m (azaz a gépek közötti kommunikációt szolgáló adatforgalom) pedig 36 százalékos növekedést mutatott.

A mobilinternet-adatmennyiség 81 százalékát hanghívást is lehetővé tevő SIM-kártyával forgalmazták az emberek, 19 százalékát pedig nagyképernyős mobilinternettel. Az m2m-kártyákkal forgalmazott adatmennyiség elenyésző, aránya csupán három ezrelék a teljes mobilinternet-forgalomhoz képest. A helyhez között (jellemzően vezetékes) internet adatmennyisége átlagosan évi 17 százalékkal, a mobilinterneté 34 százalékkal bővült. Vagyis bár a helyhez kötött internet összemennyisége többszöröse a teljes mobilinternet-forgalomnak, a mobilinternet gyorsabban bővül, aránya növekszik az összforgalmon belül. A párhuzamos növekedés arra utal, hogy a két szolgáltatást nem egymás helyett, hanem egymást kiegészítve használják az emberek.

Az átlagos havi adatforgalom meredeken nőtt

Az NMHH piackutatása alapján a háztartások közel kétharmadában mindkét szolgáltatást igénybe veszik. A helyhez kötött internetet választják az olyan nagy adatforgalommal járó tevékenységekhez, mint például a filmnézés, míg a mobilinternetet olyankor veszik igénybe, amikor az azonnaliság és mobilitás a fontos, például online telefonáláskor, zenehallgatáskor. A jelentés szerint a mobiltelefonos és nagyképernyős mobilinternet-forgalom bővülése részben az abban részt vevő SIM-kártyák növekedésének köszönhető: számuk évente átlagosan négy százalékkal bővült, így 2023 második negyedévében már 8,2 millió (nem m2m) kártya kapcsolódott az internetre. Ennél is nagyobb az emelkedés a fajlagos, azaz az egy SIM-kártyára jutó átlagos havi adatforgalomban. Ez meredeken, évente átlagosan 28 százalékkal nőtt. Míg 2019 második felében egy SIM-kártyára havi öt gigabájt forgalom (feltöltés és letöltés) jutott, addig a 2023-as év második negyedévében már 14 gigabájt.

A hívásforgalom a havidíjas előfizetések arányának növekedésével és a korlátlan csomagok terjedésével 2016 és 2021 között határozottan emelkedett. 2021 első negyedévében 7,3 milliárd percnél tetőzött, és onnan kezdve szezonális ingadozásokat mutatva csökken. Ezzel szemben a mobilinternet gyors ütemben, szinte negyedévről negyedévre növekedett az elmúlt években. Ez alapján elmondható, hogy a mobilszolgáltatás fejlődésében már a mobilinternet-szolgáltatás a meghatározó elem – azonban a hangszolgáltatás is még sokáig maradhat. Hasonló a változás, ha a fajlagos forgalmakat, vagyis az egy hang vagy adatforgalmat bonyolító SIM-kártyára eső havi forgalmakat vizsgáljuk: a fajlagos hívásforgalom 2021-ben havi 250 percen tetőzött, ami 2023 első felére 238 percre mérséklődött. A fajlagos adatforgalom a négy év alatt viszont szinte töretlenül, évente átlagosan 28 százalékkal nőtt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az őzlábgomba receptje foglalkoztatta idén leginkább a magyarokat

ked dec 19 , 2023
ShareTweetPinShareVáltozatos témák kerültek fel a Google Kereső idei magyarországi topilstáira: a személyek közül Azahriah, a filmek közül az Oppenheimer, míg a receptek közül az őzlábgomba receptje foglalkoztatta idén leginkább, minket magyarokat. A Google Magyarország tájékoztatása szerint a legkeresettebb hírességek esetében Azahriah zenész-énekest Eszenyi Enikő színésznő követte, és a legtöbben Suhajda […]

És még ez is...