Alapszabály: zsoldoscsapat ne hagyjon el tabletet

RamboEgy líbiai harcmezőn hátrahagyott tableten talált adatokra hivatkozva tárta fel a leginkább zsoldoscsoportra hasonlító Wagner orosz biztonsági cég működésének részleteit a brit közszolgálati médiacsoport, a BBC.

A tabletet a Wagner csoport egyik tagja hagyhatta el Líbia nyugati részén 2020 tavaszán egy harci övezetben. Az ENSZ támogatását élvező líbiai egységkormány erőivel szemben Halífa Haftar tábornok erőit támogató Wagner csoportról mindeddig kevés közvetlen információ állt rendelkezésre. Titkosan működő szervezet, hivatalosan nem is létezik, de becslések szerint mintegy tízezer közreműködője lehetett a csoportnak az utóbbi hét évben. A tableten tárolt fájlokhoz – köztük robbanószerkezetek használati útmutatóihoz és felderítő drónok felvételeihez – meglepően könnyen hozzá tudtak férni. Egy térképes alkalmazásban orosz feliratozású katonai térképeket találtak a Tripolitól délre fekvő Ain Zara elhagyatott külvárosáról, ahol a Wagner csoport harcosai 2020 februárja és májusa között tevékenykedtek. A tablet tulajdonosát a fájlok alapján ugyan nem tudták azonosítani, de a térképekbe tűzve kódnevekre bukkantak, amelyek feltehetően a Wagner csoport tagjaira utalhattak. A BBC munkatársai azonosítani tudtak egy harcost a kódnevek, illetve egy ukrán önkéntesek által összeállított adatbázis és egy kiszivárgott ENSZ-jelentés összevetésével. A tableten talált térképeken a kódnevek mellett fekete pontokkal az aknákat is jelzik Ain Zara lakónegyedeiben.

A Wagner csoport két egykori – névtelenül nyilatkozó – tagja a BBC-nek elmondta, hogy a harcosokat nem közvetlenül a zsoldoscsapatba toborozzák, hanem kezdetben rövid távú szerződésekkel veszik fel olajkitermelő munkásként vagy biztonsági őrként. A fizikai teszteket és a biztonsági átvilágításokat követően kerülnek át a dél-oroszországi Krasznodar melletti nem hivatalos kiképzőtáborba, és ezt követően küldhetik őket külföldi bevetésre. A Wagner csoport alkalmazásában szolgálók az átlagfizetésnek akár tízszeresét is megkereshetik. Líbiai hírszerzési forrásokból a BBC birtokába jutott egy tízoldalas dokumentum is, amelyből következtetni lehet arra, hogy – az eddigi sajtóhírekkel összhangban – a Wagner csoport valóban összefüggésbe hozható Jevgenyij Prigozsin üzletemberrel. Prigozsin határozottan tagadja, hogy köze lenne a szervezethez. A BBC birtokába jutott dokumentumokon az aláírásnál a DU monogram szerepel, amely Dmitrij Utkinra, az orosz különleges erők egykori ejtőernyősére utal, aki a Wagner csoport alapítója és teljes körű irányítója. A csoport neve onnan ered, hogy a náci Németországért élénken érdeklődő Utkint egykor „Wagnerként” emlegették. Jelenleg a „Kilencedik” kódnéven szerepel a csoporton belül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az Antenna Hungáriához kerül az MVM NET

szo aug 14 , 2021
Az állami távközlési és infokommunikációs portfólió konszolidációjának keretében az MVM Energetika Zrt. az MVM NET Zrt.-ben lévő 100 százalékos részesedését adásvétel útján átruházza az Antenna Hungária Zrt.-re. A közlemény szerint a tranzakciós folyamat lezárásáig az MVM NET az MVM Csoporton belül, azután pedig az Antenna Hungária leányvállalataként végzi munkáját a […]
Antenna Hungária

És még ez is...