Zsarolóprogrammal kárt okozó bűnözőket fogtak el Ukrajnában

bilincs, fogoly, rab, gyanúsítottNemzetközi összefogással elfogták egy ukrajnai bűnözői csoport vezetőjét és négy társát, akik zsarolóprogrammal több száz millió euró kárt okozott áldozatainak.

Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete az Europol jelentése szerint hét ország – Ukrajna, Norvégia, Franciaország, Hollandia, Németország, Svájc és az Egyesült Államok – összefogásával folytatott, Kijevben, valamint Cserkasziban, Rivnében és Vinnicjában végzett művelet vezetett a bűnözői csoport tagjainak múlt heti elfogásához. Egy 2021-ben indított, akkor főként Norvégiában és Ukrajnában tevékenykedő kiberbűnözői csoport tagjainak elfogásakor lefoglalt eszközök kriminalisztikai elemzése járult hozzá a nemzetközi viszonylatban működő ukrán bűnözők előállításához. A gyanúsítottakról azt feltételezik, hogy legkevesebb 71 országban, zsarolószoftverek útján elkövetett csalásért felelősek.

Az előállítottakat informatikai hálózatok feltörésével, valamint az áldozatok számítógépén kriptovaluta-fizetések tisztára mosásával gyanúsítják. Részleteket ismertetve közölték, a csoport multinacionális nagyvállalatok számítógépes rendszereit célozta, hogy saját csalárd szoftvereik telepítését követően egyebek mellett banki műveleteket végezzenek. Tevékenységükhöz az SQL adatbázis-kezelő szoftverek egyik sebezhetőségét használták ki, de alkalmazták az automatikus brute force-támadás, a próbálgatásos jelszófeltörés technikáját, ahogy az adathalász e-mailek rosszindulatú mellékleteinek küldését is a felhasználónevek és jelszavak ellopása érdekében. Az elkövetők tevékenységük során több mint 250 nagyvállalati szervert tettek elérhetetlenné, ami több száz millió eurót meghaladó veszteséget okozott az áldozatoknak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

4iG: Rekord árbevétel, durván negatív adózott eredmény

szo dec 2 , 2023
Már megint erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első három negyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után. A bevételnövekedés motorja a Vodafone Magyarország, valamint a 2022 első fél évéig lezárt […]
Fekete Péter, a 4iG csoport vezérigazgatója

És még ez is...