Az NMHH részt vesz a rádióamatőrök képzésében is

Mézga rádióEgyüttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRSZ) — jelentette be a hatóság.

A szakmai kapcsolat a rádióamatőr mozgalommal nem újkeletű, hiszen rádiófrekvencia-igényüket az NMHH szolgálja ki. „A frekvencia mint korlátos és értékes erőforrás használatával kapcsolatos tudatosság növelése, a frekvenciahasználati ismeretek szélesebb körű terjesztése, valamint az amatőr frekvenciahasználat népszerűsítése az NMHH olyan törekvései közé tartozik, amelyeket az MRSZ-szel összefogva, a két szervezet elkötelezettségére és kompetenciáira építve együtt könnyebben sikerre vihetünk” — jelentette ki Szabó László Zsolt, az NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatója.

A megállapodás a rádióamatőr tevékenységekhez köthető, közérdekű tudományos-szakmai aktivitások eredményességének növelését célozza. Az együttműködő partnerek elsődlegesen ifjúsági utánpótlás-nevelés terén dolgoznak együtt, de összeállítanak közösen tananyagokat, különféle szakmai kiadványokat, végeznek felméréseket, kutatásokat, és szerveznek szakmai rendezvényeket is. Az NMHH-nak nagy szerepe van abban is, hogy tagjaink jó eredményeket érnek el az országos és világversenyeken: idén például a hivatal támogatta az idei Rádióamatőr Ifjúsági Tábor megrendezését és a rádióamatőrök részvételét a 20. Rádióiránymérés Világbajnokságon és a 18. Gyorstávírász Világbajnokságon — nyilatkozta Molnár Csaba, az MRSZ elnöke.

A közleményben arra is kitértek, hogy a rádióamatőrség a korszerű mobiltechnológia korában is sokakat vonz: átlagosan évente 70-120 fő tesz rádióamatőr vizsgát a hatóságnál. A műfaj vonzerejét az adja, hogy a versenyzők kódolatlan jelekkel, szinte kézműves technológiával léphetnek kapcsolatba a világ távoli pontjain élő sporttársaikkal. A rádióamatőrség ugyanis versenysport is, egyszerre jelent technikai, szellemi és fizikai kihívást. Egyes műfajokban a gyorsaság számít, máshol a kapcsolatok száma. A rókavadászatnak is nevezett rádiós tájfutás lényege, hogy egy irányérzékeny vevőkészülékkel kell megtalálni az erdős terepen elrejtett adóberendezéseket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bővítené a kriptovaluták forgalmát a Mastercard

pén okt 28 , 2022
ShareTweetPinShareA piaci visszajelzések alapján a banki ügyfelek többsége vásárolna kriptovalutákat, ezért a Mastercard bővítené és megkönnyítené a hozzáférésüket a pénzintézeteken keresztül. A Mastercard felmérése szerint világszinten a lakosság 29 százaléka rendelkezik kriptovalutával, és további 65 százalék szívesen kipróbálná, ha a bankján keresztül biztonságosan megtehetné. A kriptoszolgáltatások bővítését a Mastercard eddig […]
MasterCard

És még ez is...