Bencsik az it-biztonságról: az oktatás területén jelentős beruházásokra van szükség

Az európai kiberbiztonsági hónap magyarországi kampánynyitó rendezvényén Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vezetője elmondta, a legújabb tanulmányok szerint 2022-re uniós szinten 350 ezer kiberbiztonsági szakember fog hiányozni, míg globális szinten ugyanez a szám 1,8 millió lehet. Ezért az oktatás területén, a szakemberek képzését érintően is jelentős beruházásokra van szükség. A szakember kiemelte, hogy a magyarországi nagyvállalatok mintegy fele, míg a kis- és középvállalkozások közül tíz százalék alatt van azok aránya, akik foglalkoznak it-biztonsággal.

Bencsik szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy 2020-ra több tízmilliárdnyi IoT eszköz fog működni a világban. Egyre inkább ezen – a kiberbiztonság szempontjából veszélyeztetettnek számító – eszközök puszta léte határozza majd meg életünket. Az NKI vezetője szerint a kockázat folyamatosan nő. Példaként említette, hogy a kiberbűnözés folyamatos emelkedést mutat: 2013 és 2017 között ötszörösére nőtt a kiberbűnözés gazdasági hatása; 2019-re pedig újabb négyszeres növekedést prognosztizálnak – tette hozzá. Elmondta, csak a zsarolóvírusos támadások száma 300 százalékkal növekedett az elmúlt időszakban. Csak a májusi wannacry néven ismert támadás 150 országot – köztük Magyarországot is – és 190 ezer rendszert érintett – ismertette Bencsik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Humanoid: jövőre kétszáz fővel bővítene a Sanmina-SCI

vas okt 8 , 2017
Az autóelektronikai és telekommunikációs berendezéseket gyártó amerikai Sanmina-SCI 2010 óta hétmilliárd forintot költött tatabányai gyárának fejlesztésére – ismertette a társaság vezérigazgatója. Hoffmann Károly elmondta, a vállalatnál most 1200 ember dolgozik, jövőre kétszáz fővel szeretnék növelni a létszámot. A szervizeléssel foglalkozó részlegbe nyolcvan munkatársat, a termelő üzembe pedig százhúsz dolgozót keresnek. A […]