Magyar Telekom: minden reményt túlszárnyaló eredmények

Rékasi Tibor Magyar TelekomA Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett.

A társaság közlése szerint az adatok meghaladják az elemzői konszenzust, amely az árbevétel közel 12 százalékos, és a nettó eredmény 21,5 százalékos növekedését jelezte előre. Tavaly egész évben a Magyar Telekom csoport összes bevétele 13,8 százalékkal 849,4 milliárd forintra nőtt, módosított nettó eredménye 48,7 százalékkal, 93,6 milliárd forintra emelkedett. Rékasi Tibor, a vállalat vezérigazgatója szerint 2023-ben jelentős makrogazdasági kihívások (értsd elhibázott gazdaságpolitika) ellenére megőrizték az erős kereskedelmi teljesítményt, a mobil adat és a gigabites szélessávú szolgáltatások iránt egyaránt növekvő keresletet tapasztaltak. Az idén öt-tíz százalék közötti bevételnövekedéssel számolnak, várakozásaik szerint a módosított nettó eredmény közel 130 milliárd forint lehet.

A jelentés szerint a bevételek elsősorban a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevételek folyamatos növekedésének köszönhetően emelkedtek, ami a mögöttes üzleti növekedést, valamint a magyarországi előfizetői díjakban 2023. március 1-től alkalmazott inflációkövető díjkorrekció pozitív hatását tükrözi. Ezek magasabb magyarországi készülékértékesítéssel, illetve rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételekkel párosultak, ami bőven ellensúlyozta Észak-Macedónia alacsonyabb hozzájárulását, amelyet a macedón dénár magyar forinthoz képest mutatott árfolyamgyengülése okozott.

120 milliárd szabad cash-flow

A mobil bevételek 14,8 százalékkal 131,7 milliárd forintra nőttek a negyedik negyedévben, és 13,4 százalékkal 491,3 milliárd forintra egész évben. A vezetékes bevételek 16 százalékkal, 72,2 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, az év egészében pedig 14,7 százalékkal 272 milliárd forintra. A RI/IT bevétel 13,9 százalékkal, 25,2 milliárd forintra nőtt 2023 negyedik negyedévében, a magyarországi nagy értékű projektekből származó bevételek növekedése nyomán. Tavaly 12,6 százalékkal 86,1 milliárd forintra nőtt az RI/IT bevétel.

Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 16 százalékkal 72,7 milliárd forintra nőtt a negyedik negyedévben, mivel a magasabb közvetett költségeket ellensúlyozta a bruttó fedezet javulása. Az EBITDA 2023-ban éves összevetésben 15,8 százalékkal 287,1 milliárd forintra nőtt. Az idén a szabad cash-flow megközelítőleg 120 milliárd forintot ér el a Magyar Telekom célkitűzései szerint, az előző évi 86,8 milliárd forintot követően.

A vezérigazgató közölte: a kiemelkedő működési teljesítmény miatt az igazgatóság összesen maximálisan 65,56 milliárd forint részvényesi javadalmazást javasol, ami összesen 41,56 milliárd forint a 2023. év eredménye utáni osztalékfizetést és maximálisan 24 milliárd forint részvény-visszavásárlást foglal magában. A javaslat a 2023-ban elért 93,6 milliárd forint módosított nettó eredmény nagyjából hetven százalékának felel meg.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az elfogadás küszöbén toporog az EU MI rendelete

pén febr 23 , 2024
ShareTweetPinShareElfogadás küszöbén áll az Európai Unió Mesterséges Intelligencia (MI) Rendelete, Magyarország vezető szerepre törekszik. A Mesterséges Intelligencia Rendelet (AI Act) közel három évig tartó uniós vitája és előkészítése február elején zárult le. Az egyeztetések során Magyarország következetesen azt az álláspontot képviselte, miszerint az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket támogató szabályozásra van […]
EU AI-Act

És még ez is...