Luna-25 kudarc: Túl keményre sikeredett a landolás

Csúnya kudarc az orosz Holdmisszió: a Luna-25 űrhajó irányíthatatlanná vált és a Holdra zuhant, miután a leszállás előtti előkészítő műveletek közben probléma lépett fel.

Az orosz állami űrvállalat, a Roszkoszmosz közölte, hogy szombaton elvesztette a kapcsolatot az űrhajóval, miután az űrhajó leszállás előtti pályára állítása során probléma merült fel. A hétfőre tervezett puha leszállás helyett szombati kemény landolás lett. „A berendezés kiszámíthatatlan pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni” – írja a Reuters a Roszkoszmosz közleményét idézve. Közölték, hogy külön tárcaközi bizottságot hoztak létre a Luna-25 űrhajó elvesztésének okainak kivizsgálására, amelynek küldetése felcsillantotta a reményt Moszkvában, hogy Oroszország visszatér a Hold elfoglalásáért vívott nagyhatalmi versenybe.

A kudarc alátámasztja Oroszország űrhatalmának hanyatlását a hidegháborús verseny „dicsőséges” napjai óta, amikor Moszkva elsőként indított műholdat Föld körüli pályára – a Szputnyik-1-et 1957-ben -, és Jurij Gagarin szovjet kozmonauta 1961-ben első emberként utazott a világűrbe. Bár a Hold-missziók nagyon bonyolult műveletek, számos amerikai, szovjet és kínai kísérlet vallott kudarcot, Oroszország az 1976-os Luna-24 óta nem próbálkozott Hold-misszióval. E téren egyébként új szereplő India, amelynek Chandrayaan-3 űrszondája a tervek szerint ezen a héten, augusztus 23-án landol a Hold déli pólusán.

Nagy a csalódás

Orosz tisztviselők azt remélték, hogy a Luna-25 küldetés megmutatja, hogy Oroszország a posztszovjet hanyatlás és az ukrajnai háború hatalmas költségei ellenére is képes felvenni a versenyt a szuperhatalmakkal az űrben. „A repülésirányító rendszer volt az a sebezhető terület, amelynek sok javításon kellett átesni” – mondta Anatolij Zak, az orosz űrprogramokat nyomon követő www.RussianSpaceWeb.com honlap alapítója és kiadója. Zak szerint Oroszország a sokkal ambiciózusabb Holdra szállás mellett döntött, mielőtt egy egyszerűbb orbitális küldetésre vállalkozott volna, ami a szokásos gyakorlat.

„Nagyon szomorú, hogy nem sikerült leszállítani a készüléket” – mondta Mihail Marov, vezető szovjet fizikus és csillagász. A 90 éves Marov a Luna-25 sikertelenségének hírére kórházba került. Marov a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak elmondta, hogy reméli, hogy a lezuhanás okait ki fogják deríteni. „Ez volt számomra talán az utolsó remény arra, hogy újraéledjen a holdprogramunk” – mondta a tudós.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rémes: Ovisokat tanítanának programozni

hét aug 21 , 2023
ShareTweetPinShareA Maker’s Lab már óvodás korban elkezdené programozásra tanítani a gyerekeket: a képzés alapja az algoritmikus gondolkodás elsajátítása. Ahogy a Maker’s Lab programozóiskola neve is sugallja, a kiscsoportok mindig alkotnak valamit, és csak az ehhez szükséges elméletet tanulják meg. A kicsiket – már öt éves kortól – a vizuális, blokkalapú […]
Géczi Márton, MakersLab

És még ez is...