Budapesten találkoznak a világ játékelméleti kutatói

dobókocka játékelméletHétfőtől péntekig Budapest ad otthont a hatodik játékelméleti világkongresszusnak, a World Congress of the Game Theory Society-nek, amelyet négyévente mindig más országban rendeznek meg a tudományág kutatói, szakértői számára. Az eseményt a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont közreműködésével rendezik meg a Budapesti Kongresszusi Központban. A nemzetközi világkongresszust eredetileg 2020-ban szerették volna megtartani Magyarországon Harsányi János, Nobel-díjas tudós születésének századik évfordulója előtt tisztelegve, azonban a koronavírus-járvány miatt erre nem kerülhetett sor. Idén a Budapesti Kongresszusi Központban hibrid – online és élő – formában tartják az eseményt, amelyen részt vesznek a világ vezető egyetemeinek professzorai, vezető intézeteinek kutatói is. A közreműködők között szerepel a Nobel-emlékdíjas Oliver Hart, a tulajdonosok és menedzserek közti úgynevezett megbízó-ügynök probléma egyik megfogalmazója; Matthew O. Jackson, ismert hálózatkutató, a népszerű The Human Network című könyv szerzője, a Játékelmélet Társaság jelenlegi elnöke és Hervé Moulin matematikus-közgazdász, a játék- és a közösségi döntések tudósa is.

A játékelmélet a matematika egyik ága, amely döntési helyzeteket vizsgál. Módszertanának alapjait Neumann János fektette le egy 1928-as munkájában, a terület másik neves, magyar származású kutatója Harsányi János Nobel-díjas tudós. Az utóbbi évtizedekben 12 Nobel-díjat osztottak ki játékelméleti kutatásokért. Legutóbb 2020-ban két tudós játékelméleti kutatásaiért kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rászálltak a Didi Chuxing-ra

vas júl 18 , 2021
Helyszíni kiberbiztonsági vizsgálatot indítottak a Didi Chuxing kínai közösségi fuvarszolgáltató ellen a kínai hatóságok, két héttel az után, hogy a vállalat ellen vizsgálatot rendelt el a kínai internetfelügyelet. A kínai kiberbiztonsági hivatal internetes oldalán közzétett közlemény szerint a helyszíni vizsgálatot a központi kormányzat hét osztálya, köztük a közbiztonsági és a […]
ZX-81

És még ez is...