KAK-kal erősít a kormányzat

colossus szerverA Széchenyi 2020 program keretében egy új Kormányzati Adatközpont (KAK) jött létre, amely hozzájárul a modern közigazgatás működtetéséhez, valamint a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz.

A november végén záruló fejlesztésnek köszönhetően korszerű felhő-, és hoszting szolgáltatásokat egyaránt biztosító, állami tulajdonban lévő, informatikai alap-infrastruktúra járul hozzá a modern közigazgatás működtetéséhez, valamint a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz. Az új rendszer Európa egyik legbiztonságosabb adattárolását is lehetővé teszi.

A Kormányzati Adatközpont biztosítja a rendszerek megbízható és magas szintű rendelkezésre állását és közvetve javítja az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokhoz történő hozzáférést. Az adatközpont a fővárosban kapott helyet, ahol az 1600 négyzetméteres géptermi terület egy ugyanekkora kiszolgáló területtel egészült ki.

Felhőtechnológia és hoszting szolgáltatás

A projekt keretében kiépült KAK Felhő, korszerű informatikai infrastruktúra-szolgáltatásokat nyújt a közigazgatási ügyintézéshez már 179 szakrendszerhez kapcsolódóan, valamint alkalmas a különböző szolgáltatási platformok egységes kezelésére is. Az infrastruktúra szintű szolgáltatások mellett adatbázis- és platform-szolgáltatások, valamint automatizált üzemeltetési folyamatokkal önálló, szoftver szolgáltatás szintű megoldások is kialakításra kerültek. A KAK Felhő biztosítja a korszerű hátteret többek között a nemzeti adatvagyon körébe tartozó személyigazolvány-, lakcím és útlevél-nyilvántartások, valamint a kormányhivatalokban használt rendszerek számára is.

Az adatközpont a felhőbe nem integrálható rendszerek számára hoszting típusú elhelyezést is biztosít. A KAK hoszting 731 m2 területen önálló, elkülönült környezet, amely képes az ügyfelek által igényelt, jellemzően speciális eszközök, speciális beállítások igényeinek kielégítésére.

A fejlesztés 28,813 milliárd forint hazai és uniós forrásból, a „Közigazgatás informatikai infrastruktúrájának konszolidálása a költségek csökkentése érdekében” ( KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00005) projekt részeként valósult meg. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és az IdomSoft Zrt. alkotta konzorcium valósította meg.
  • A támogatás keretösszege: 28 813 387 821 forint.
  • KIFÜ támogatási összeg: 137 549 117 forint.
  • A támogatás mértéke: 100 százalék.
  • A projekt megvalósításának kezdete: 2015.06.01.
  • A projekt tervezett befejezése: 2023.11. 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az eGN-hez való csatlakozási szándékukat a szoftvercégeknek kell jelezniük

sze nov 29 , 2023
A Nébih tájékoztatja azokat a gazdálkodókat, akik az elektronikus gazdálkodási naplót piaci szoftverrel szeretnék vezetni, hogy a szoftverválasztás előtt mindenképpen informálódjanak arról, hogy a kinézett alkalmazás tud-e csatlakozni az eGN-hez. Minden esetben a szoftvert üzemeltető cégnek kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) jeleznie azt a szándékot, hogy a rendszerébe feltöltött adatokat […]
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

És még ez is...