IDC az okostelefon-eladások jövőjéről: említésre sem méltó a Windows Phone

Az elkövetkező öt évre a okostelefon értékesítések mérsékelt ütemű folyamatos növekedését jelzi előre az IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Az IDC prognózisa szerint 2021-re 1,73 milliárdra emelkedik a világpiacon értékesített okostelefonok száma a 2016-os 1,47 milliárdról. A forgalomnövekedés üteme 2015-ről 2016-ra csökkent első alkalommal egyjegyű mértékre, 2,5 százalékra. Az IDC szerint viszont az ötéves előrejelzési periódusban, az új kereslet jelentkezése és a készülékek stabilan kétéves csereciklusa miatt, átlagosan évi 3,3 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani. Az operációs rendszerek küzdelmében nem történt és nem is várható lényeges változás. Darabszám szerint az iOS mindig is 14-15 százalékot, az Android pedig nagyjából 85 százalékot tudhatott magáénak az okostelefonok forgalmából, a többi operációs rendszer pedig a fennmaradó egy százalékon osztozkodott.

A prémium kategóriás készülékek iránt átlagon felül növekszik a kereslet, ami az átlagos eladási ár hét százalékos növekedéséhez fog vezetni az idén. Az 5,5 colosnál nagyobb képernyő átmérőjű prémium készülékek forgalma az idén 38 százalékkal emelkedik, minden operációs rendszert beleértve, a készülékek átlagos eladási ára pedig kilenc százalékkal megy fel. A nagyképernyős okostelefonok részaránya 2021-re már 51 százalék lesz. Az Android operációs rendszert használó okostelefonok értékesítésének növekedése az idén az 1,7 százalékos piaci átlagot meghaladó, 2,3 százalék lesz, az iOS operációs rendszeré pedig az átlag alatti, 1,5 százalék. Android készülékből az idén 1276 milliót, Apple készülékből pedig 218 milliót értékesítenek sorrendben 85,2 százalékos és 14,6 százalékos piaci részesedéssel. A többi operációs rendszert használó készülékek forgalma 2016-hoz képest 74,5 százalékkal, 2,7 millióra csökken, ami 0,2 százalékos piaci részesedés.

Az operációs rendszerek piaci részesedése 2021-re szinte semmit nem változik, az Android 85,5 százalék, az iOS 14,4 százalék, a többi pedig együttesen 0,1 százalék lesz. Az Android készülékek értékesítése 2021-re évi átlagban 3,6 százalékkal, az iOS készülékeké pedig három százalékkal növekszik, a többi operációs rendszeré pedig 34,9 százalékkal csökken a teljes piaci forgalom 3,3 százalékos átlagos növekedése mellett. Miközben az Android készülékek értékesítése nagyjából állandó ütemben növekszik, az Apple esetében a 3,0 százalékos éves átlagos növekedés nagy eltéréseket takar, hiszen az IDC szerint az eladások 2017-ről 2018-ra az új iPhone generáció bemutatása miatt kilenc százalékkal, 2020-ról 2021-re viszont 0,8 százalékkal nőnek.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nagyon egységesek lesznek a közigazgatás informatikai rendszerei

pén szept 1 , 2017
Tovább egységesítik a közigazgatás informatikai rendszereit – jelentette be a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. igazgatója szerdán Budapesten, a Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3) projekt sajtótájékoztatóján. Dömötör Csaba közölte, hogy a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Programból finanszírozott projektet a jövő év végén zárják le. Bogó Viktor projektmenedzser tájékoztatása szerint […]
euro