Pávatánc: egyre messzebb a pedagógusok fizetésének emelése

PengőAz Európai Bizottság (EB) szerint Magyarország nem mindenben megfelelő korrekciós intézkedéseket nyújtott be a feltételességi mechanizmus keretében.

Bár az EB tudomásul vett több, Magyarország által javasolt korrekciós intézkedést, valamint más eljárásokban tett kötelezettségvállalási terveket, de úgy véli, hogy a magyar kormány még nem mindenben megfelelő korrekciós intézkedéseket nyújtott be az Európai Unió (EU) költségvetési érdekeit védelmező jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet keretében – jelentette be Arianna Podesta, a brüsszeli testület szóvivője.

A szóvivő azt írta: szerdai ülésén a biztosi testület megvitatta az említett rendelet szerinti eljárás következő lépéseit, és megbízta Johannes Hahn költségvetésért felelős biztost, hogy tájékoztassa a magyar hatóságokat azokról az intézkedésekről, amelyeket a bizottság szándékozik javasolni, amennyiben a kormány korrekciós rendelkezéseit továbbra sem ítéli mindenben kielégítőnek. Az EB szerint a kormány június végén küldött válasza – bár tartalmaz több korrekciós lépést – nem ad megfelelő választ a testület összes aggályára, de még mindig lehetőség van arra, hogy a kormány időben ismertesse Brüsszellel a megfelelő intézkedéseket. Magyarországnak most egy hónap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa észrevételeit – tette hozzá a szóvivő, leszögezve, hogy a brüsszeli végrehajtó testület kész folytatni a tervezett intézkedések megfelelőségéről szóló megbeszéléseket.

Podesta hozzátette, hogy az uniós testület figyelembe veszi a legutóbbi magyar döntéseket és azokat is, amelyeket a kormány a következő hónap során még esetleg indítványoz, mielőtt határozna arról, hogy javasol-e lépéseket az ügyben az EU-tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak. Az EB április végén küldött értesítést Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő feltételességi mechanizmus elindításáról. Ursula von der Leyen elnök a korrupció elleni fellépést a nevezte meg a legfontosabb feltételnek az eljárásban. A kormány június 27-én küldte el válaszát a bizottság aggályaival kapcsolatban.

Amennyiben az Európai Bizottság megszüntetné az uniós pénzek elköltésének védelmében megindított eljárást, azzal valóban elgördülne a legnagyobb akadály a 2021-2027-es időszak magyar finanszírozása elől, s ez harmincmilliárd eurós forrást jelentene. A kormány bukdácsolása, a magas korrupciós kockázatok miatt a helyreállítási alapból sem kapott idáig egy fillért sem Magyarország. Magyarország kormányát az idő is szorítja, ugyanis az már tavaly december 31-ével eldőlt, hogy az év végi határidő elmulasztása miatt Magyarország elesik a 13 százalékos előfinanszírozástól, amely 326 milliárd forintot jelentett volna. Idén júniusban az is biztossá vált, hogy a magyar GDP adatok miatt a tavaly még 7,2 milliárd eurós vissza nem térítendő forrás 5,8 milliárd euróra csökkent. Az idő azért is sürget, mert ha 2022 végéig sincs megegyezés, akkor még ennek az összegnek a hetven százaléka is elérhetetlenné Magyarország számára.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megkezdődött a tatai csillagvizsgáló bővítése

pén júl 22 , 2022
ShareTweetPinShareElőadóteremmel és múzeumi szobával bővül a tatai csillagvizsgáló épülete egy határon túli, magyar-szlovák együttműködéssel megvalósuló projekt eredményeként. Kovaliczky István, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Komárom-Esztergom megyei szervezetének igazgatójának elmondása szerint a tatai csillagda a szlovákiai Ógyallán található Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen nyert 110 millió forintos támogatást az Európai Regionális Fejlesztési […]
Nap, csillag

És még ez is...