A magyar mobilozók zöme értesült a roamingdíjak eltörléséről

A külföldet megjárt magyar mobilhasználók 99 százaléka, az összes magyar mobilhasználó 71 százaléka tud az uniós roamingdíjak tavaly júniusi eltörléséről – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb felméréséből.

A közleményben kiemelik: 2016 végén a külföldre utazó mobilhasználók körében még csak 85 százalék, összességében pedig 57 százalék volt azok aránya, akik értesültek a roamingdíjak várható eltörléséről. Egy év leforgása alatt, 2016-ról 2017-re közel másfélszeresére, 30 százalékról 43 százalékra nőtt a magyar előfizetésű mobilokról az unióban internetezők aránya – olvasható az anyagban. Roamingoláskor – ahogy itthon is – elsősorban telefonálásra és SMS-ezésre használták a magyar előfizetők telefonjukat. A kutatás során azt is megállapították, hogy többségbe kerültek az okostelefon-tulajdonosok a hagyományos készülékeket használókhoz képest: tavaly év végén már a vizsgált korosztály 63 százalékának volt legalább egy okostelefonja.

A 2019 háztartásra, illetve személyre kiterjedő, reprezentatívnak tekinthető felmérést, amely a szabályozás változásáról szóló adatokat is tartalmazza, a 14 éves és idősebb magyarországi mobilhasználók körében végezték el, a részletes eredmények az NMHH honlapján teljes egészében elérhetők. Az NMHH a kutatás eredményei alapján azt a következtetést vonta le, hogy sikeres volt a többszintű – az uniós és a magyar hírközlési hatósági – tájékoztatás a roamingszabályok változásáról. Az európai roamingdíjak éveken át fokozatosan csökkentek, míg a folyamat utolsó lépéseként éppen egy éve, 2017. június 15. óta az Európai Unión belül már felárak nélkül lehet a mobiltelefonokról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni vagy internetezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

1,2 milliárd forinttal támogattuk meg az Infineont

sze jún 20 , 2018
Átadták az Infineon Technologies vállalatcsoport ceglédi új központi épületét, a fejlesztést a kormány 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette. Jochen Hanebeck (képünkön ül), az Infineon Technologies igazgatósági tagja azt mondta, hogy az általuk gyártott félvezetők igen fontos szerepet töltenek be a elektromos autók, az önvezető járművek, a napelemek és […]

És még ez is...