A dolgok internete is életveszélyes

IoTAmi az internethez kapcsolódik, azt fel is törhetik rosszindulatú személyek, és visszaélhetnek az adott eszköz képességeivel: a légkondi feltörésével talán nem okozhatnak komoly kárt, de egy autó meghekkelésével már annál inkább — állítják a NetIQ szakértői. Az említett autós példa nem a távoli jövő: a Wired magazin nemrégiben adott hírt arról, hogy két hacker képes volt távolról átvenni az uralmat egy Jeep Cherokee jármű felett, miközben az 110 km/h sebességgel száguldott az autópályán. Még komolyabb veszélyeket rejthet magában egy okos fegyver, amely ugyan rendkívül pontos célzást tesz lehetővé a számítógépes segítségnek megfelelően, de ha az irányítás rossz kezekbe kerül, a kiberbűnözők távolról is hatástalaníthatják az eszközt, vagy ami sokkal rosszabb: módosíthatják a célpontját. A veszély tehát valós, a kiberbűnözők lehetséges célpontjainak száma pedig robbanásszerűen nő.

A NetIQ szakembereinek (optimista) véleménye szerint a személyazonosságok megfelelő ellenőrzésével megelőzhető, hogy eltérítsék a „dolgok internetét”. A digitális személyazonosságot már régóta ismerik, kezelik és ellenőrzik a vállalati felhasználók esetében például dedikált, professzionális eszközökkel. Az IoT biztonságossá tételéhez viszont az eszközök személyazonosságára kell fókuszálnunk valamilyen ezekhez hasonló megoldással. Ez ugyanis lehetővé teszi a biztonsági szakemberek számára, hogy elemezzék az adott eszköz viselkedését, és reagáljanak a szokatlan vagy gyanús tevékenységekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Négy és fél évet is kaphat a kamu webáruházat üzemeltető csaló

ked aug 25 , 2015
A Szeghalmi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a maga által létrehozott webáruház útján 96 sértettet károsított meg. A tényállás szerint a büntetlen előéletű, huszonhat éves vádlott webáruházat hozott létre, amelyen keresztül márkás sportruházatot, főként sportcipőket hirdetett kedvező áron. A nyomozás során felderített 96 sértett […]
kosár, kiskereskedelem