Most meg a „CozyDuke” fenyeget

duke-nukemA Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata egy új, fejlett kiberkémkedési kampányt fedezett fel, amely neves intézményeket támad. Az Egyesült Államokban lévő célpontok között a feltételezések szerint megtalálható a Fehér Ház és a Külügyminisztérium, de a támadási lista németországi, dél-koreai és üzbegisztáni kormányzati és kereskedelmi szervezeteket is tartalmaz. Amellett, hogy nagyon pontosan célozzák híres áldozataikat, a fenyegetés mögött álló hackerek más aggasztó, ugyanakkor rendkívül érdekes módszereket alkalmaznak, amelyek között megtalálhatók a titkosítási és az észlelést megakadályozó technikák. Így például a programkód észleli több biztonsági termék – nevezetesen a Kaspersky Lab, a Sophos, a DrWeb, az Avira, a Crystal és a Comodo megoldásainak – jelenlétét annak érdekében, hogy kijátssza őket.

A rosszindulatú eszközkészlet funkcionalitása és felépítése erős hasonlóságot mutat a több jel alapján feltételezhetően orosz anyanyelvű hackerek által irányított MiniDuke, CosmicDuke és OnionDuke kiberkémkedési kampányoknál alkalmazott eszközkészletével. A Kaspersky megfigyelése szerint a MiniDuke és a CosmicDuke jelenleg is aktív, és diplomáciai szervezeteket, nagykövetségeket, energia-, olaj- és gázipari cégeket, telekommunikációs vállalatokat, katonai létesítményeket, valamint akadémiai és kutatási intézményeket céloz több országban is.

Terjesztési módszer
A CozyDuke csoport főként célzott adathalászattal, feltört webhelyekre – melyek között néha ismert legális webhelyek, például a „diplomacy.pl” találhatók – mutató hivatkozásokat tartalmazó e-mailekkel próbálja meg becserkészni áldozatait. Ezeken a weboldalakon egy ZIP tömörítvényben helyezi el a malware-t. Egy másik módszere flash videóknak álcázott rosszindulatú végrehajtható fájlok szétküldése e-mailek mellékleteként. A CozyDuke egy backdoort és egy telepítőt (dropper) használ. A rosszindulatú program információt küld a célpontról a parancs és vezérlő szervernek, majd konfigurációs fájlt és további modulokat tölt le, amelyek megvalósítják a támadók által igényelt funkciókat.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Wifi: az oldtimer repülők biztonságosabbak

pén ápr 24 , 2015
A legmodernebb utasszállító gépek repülőelektronikai rendszerébe be lehet törni a legtöbb kereskedelmi járaton ma már elérhető vezeték nélküli internetkapcsolat segítségével – figyelmeztetett egy kedden közzétett jelentésében az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO). “Az utastéri internetkapcsolatot a repülőgép és a külvilág közötti közvetlen kapcsolatként kell értelmezni” — állította a kongresszusi felkérésre […]