Külföldre készülsz? Ezt az appot mindenképp telepítsd!

Konzinfo Utazom alkalmazásA konzuli ügyintézést segíti az az új felhasználóbarát honlap és applikáció amelyet Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) mutatott be a napokban.

A KKM a közleményében azt írta, hogy feladat volt a konzuli ügyintézési folyamatok modernizálása is, ennek keretében a konzuli ügyintézési díjak elektronikus fizetésének megvalósítása, a nagyobb forgalmú külképviseleteken ügyfélirányító megoldás bevezetése, valamint az online előkészíthető kérelmek bővítése. A KKM által vezetett projekt kiemelt célkitűzése volt a konzuli tájékoztatási rendszerek fejlesztése, valamint a konzuli ügyviteli rendszerek elektronikus fejlesztése, hogy az ügyintézés gyorsabb legyen, az ügyfélkiszolgálás minősége javuljon. A célkitűzés egyik eleme volt, hogy a konzuli ügyintézésben bevezessék az elektronikus fizetést a konzuli díjak és illetékek kiegyenlítésére.

Emelett egyes konzuli ügytípusok elektronizálásával az ügyfelek számára lehetőség nyílt további kérelmek online előkészítésére, ezáltal gyorsabbá vált a kérelmek kitöltése. A konzuli ügyintézés során a kérelemnyomtatvány QR-kódjának beolvasásával csökkent az ügyintézési idő. A nagy forgalmú konzuli ügyintézési helyszíneken bevezettek egy egységes ügyfélirányító megoldást is, egyszerűsödött az ügyfélirányítás folyamata. A projekt megvalósítandó elemei között szerepelt továbbá a Konzuli Szolgálat honlapjának megújítása, melynek keretében egy olyan portált alakítottak ki, amely segíti az információk gyorsabb elérését és az állampolgárok külföldi utazásra történő felkészülését.

A projekt keretében a mobilapplikációt is modernizálták és egyszerűsítették, figyelembe véve a felhasználói szokásokat, valamint az alkalmazás további új funkciókkal, tartalommal is bővült – közölte a tárca.

A KKM konzuli és állampolgársági főosztályának vezetője Farkas Balázs elmondta, hogy a konzuli szolgálat legfontosabb feladata a külföldön tartózkodó állampolgárok segítése, biztonságának garantálása. A Konzinfo Utazom névre keresztelt applikáció a külföldre utazó magyar állampolgárokat is segíti, és vészhelyzet esetén a külképviseletnek is könnyebb segítenie a bajbajutottakon – jelezte. Az alkalmazás és a csoportos üzenetküldési funkció nagy segítséget jelentett már a görögországi erdőtüzek esetében is. A Konzinfo időpontfoglaló a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézést segíti. A Konzinfo Ügysegéd honlap ugyancsak a gördülékenyebb hivatali eljárást és az adminisztrációs terhek csökkentését célozza. A fejlesztés célja ezenkívül a turizmus fellendítése, az új konzuli szolgálatok népszerűsítése, a biztonságos külföldre utazás elősegítése.

Horváth Csilla projektvezető elmondta: az adminisztratív terhek csökkentése és az állampolgárok védelme és naprakész tájékoztatása is a fejlesztés célja volt. Közölte, a folyamat kétmilliárd forintból valósult meg. Csiki Zoltán, a projekt szakmai vezetője elmondta, a projekt részeként 877 eszközt üzemeltek be 147 helyen világszerte. Az eszközöket a fejlesztésekkel együtt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet ellenőrizte. Honti László projektmenedzser azt mondta, a kormányzati törekvés az volt, hogy egy hibatűrő adatközponti rendszert hozzanak létre, amely biztonságos, ki tudja szolgálni a különböző osztályú rendszereket, nagy sebességű adatkapcsolatra képes, és maga az üzemeltetés költséghatékony legyen.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, kétmilliárd forint európai uniós támogatás segítségével.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már megint új funkciót kapott az online árfigyelő

pén szept 29 , 2023
Az online árfigyelő rendszer újabb funkciót kapott, amelyben a vásárlók előre beállíthatják a kedvenc boltjaikat az oldalon, ráadásul ezt vizuálisan a térképes szűrővel is megtehetik. A www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online árfigyelőt fejlesztő munkacsoport legutóbbi fejlesztésnek köszönhetően bezártak egy kiskaput az árfigyelőben, így már nem kerülhetnek előnybe azok a kiskereskedők, amelyek […]
online árfigyelő rendszer

És még ez is...